A megvetés

A párok, akik a válás, szakítás mellett döntenek, számtalan okra hivatkoznak. Ilyen a hűtlenség, tiszteletlenség, kompromisszum elutasítása, gyenge kommunikáció, céltalanság, szexuális problémák. A vezető pszichológusok és párkapcsolati szakértők egyetértenek abban, hogy a szakításokban létezik egy közös tényező: a megvetés. Lehet, hogy csak az egyik fél, de az is lehet, hogy mindketten megvetik egymást. Amennyiben huzamos időn keresztül megvetéssel vannak egymás irányába, az előbb-utóbb megmérgezi a kapcsolatot.


Mi történik ilyenkor?

„Ez az, amikor úgy érzed, mintha jobb lennél, mint a partnered. Amikor a másikkal küzdelembe keveredsz, az undor energiája árad belőled!” – írja a klinikai szociális munkás és a párkapcsolatok szakértője, Darcy Sterling, PhD a Psychology Today-ben.

John Gottman szerint a megvetés a legpusztítóbb negatív viselkedés a párkapcsolatokban és a legmérgezőbb kapcsolatgyilkos. A legalattomosabb, ami a házassági apokalipszis négy lovasa közül az egyik. A további három a kritika, védekezés, visszahúzódás.

 

Hogyan nyilvánul meg?

A partnerével tiszteletlenül, felsőbbrendűen viselkedik, folyamatosan azt közvetíti, hogy „jobb vagyok nálad, kisebb vagy nálam. A nyomomba sem érsz, te ezt nem tudhatod, nem értheted.”

 

„Hónapok óta nem szexeltünk. Miért nem mégy feleségül a Zolikádhoz, ha már a munkatársad, lehetnél a felesége is. Látom, egész jól érzed magad vele. Jobban, mint velem.”

„Kész csoda, hogy időben el tudtál készülni. Még engem is meglepett”
 

Ha a párok nem kapcsolnak időben és az életük részévé válik, folyamatosan egy torz lencsén keresztül figyelik egymást. A másikat hülyének, önállótlannak, instabilnak, erkölcstelennek látják, olyan férfinak vagy nőnek, akivel mindig csak a baj van.

A megvetés arra figyelmeztet, hogy ez csak a kezdete annak, ami a párkapcsolatot veszélybe sodorja, ami végül csúnya váláshoz, szakításhoz vezethet.


Mit tehetünk ellene?

Ha azt tapasztalod, hogy a párkapcsolatodban is megjelent a megvetés, két dolgot azonnal megtehetsz:

1. Ha megvetést érzel magadban, emlékezz a párod pozitív tulajdonságaira. Vannak, ebben egész biztos vagyok, máskülönben nem őt választod. Amikor valami jó dolgot csinál, dicsérd meg, és köszönd meg, hogy a társad lehet jóban és rosszban.

2. Kerüld el a személyeskedést, és a „Te” használatát.
A cél, hogy folyamatosan azt érezze a párod, hogy megbecsülöd. Ha pozitívan tudod szemlélni mindazt, ami eddig történt veletek, attól kezdve, hogy megismertétek egymást, a megvetés helyét az öröm váltja fel.

Kapcsolaterősítő tippek hamarosan!

Aranyos Zsolt párkapcsolati mediátor – parkapcsolatban.com  |  Adatkezelési szabályzat, vásárlási feltételek