Előadások, vélemények

A családtervezés útvesztői

“Szeretnél ismét olyan családba születni, amilyenbe most születtél?” Ezzel a talán kissé provokatívnak tűnő kérdéssel indította előadását Aranyos Zsolt, aki immár másodszor volt vendége iskolánknak.

 

A párkapcsolati mediátor ezúttal a tudatos családtervezésről, a férfi-nő közötti kommunikációról, a párkapcsolatok nehézségeiről beszélt.

A téma talán még korainak tűnhet, valójában nem az, hiszen a ma kamaszai hamarosan családanyák és családapák lesznek, akiknek már most oda kell figyelniük társas kapcsolataik alakítására. Hiszen-ahogyan az előadó fogalmazott-“az, hogy milyenek lesznek a jövő családjai, attól függ, milyen mintákat visznek magukkal a fiatalok.” A családban tanuljuk meg az alapvető értékeket és azt, hogy cselekedeteinknek következményeik vannak.

 

“Ki vagyok én?”, “Hogyan látod a párodat?”, ” Meg tudjátok-e tölteni a kapcsolatot tartalommal a kezdeti lángolás után is?”

– hangzottak el sorban az izgalmas kérdések, a közönség pedig érdeklődve várta a válaszokat.

További szavak helyett álljon itt néhány sokatmondó diák-vélemény az előadásról:

“Szerencsèsnek mondhatom magam, rèszt vehettem újra Aranyos Zsolt előadàsàn, akinek a hivatàsa: pàrkapcsolati mediátor. Nagyon fontos egyben èrdekes tèmàt vàlasztott, amely àtformàlta a jövőkèpemet a csalàdalapìtàssal, illetve fèrfi-női attitűdökről való tèves elkèpzelèseimet! Ez a tèma nem màs, mint a tudatos csalàdalapítàs! Ugyanis mindenki èletében eljön az a pont, hogy csalàdot, gyerekeket szeretne! De idő elteltèvel felmerülnek az emberben olyasfajta kèrdèsek, mint: Hogyan legyek jó szülő?! Hiszen èn azt viszem tovább, ahogyan engem is neveltek, èn is ezt adom! Na igen, ilyenkor tegyük fel magunknak a kèrdèst: ha rossz neveltetèst kaptam, akkor nekem is azt kellene adnom a gyerekemnek?A vàlasz egyèrtelmű: Nem!

Zsolt feltette nekünk a következő kèrdèst: szeretsz-e abban a családban élni, amiben èlsz? Megkèrt minket, hogy tegyük fel a kezünket, ha nem. Ami viszont döbbenetes volt, hiszen mindenki feltette a kezèt! Ìgy remèlem, mindenkinek Zsolt szavai, tanàcsai segìteni fognak! Tovàbbà beszéltünk arról, kinek mint jelent a csalàd! Èn szemèly szerint SZERETETET mondtam, hiszen ez minden emberi kapcsolat alappillère, aztàn kedves Zsolt kitaglalta nekünk e szavak fogalmàt, illetve szó volt még a következőkről: bèkessèg, megèrtès, harmónia biztonság (mint anyagi, illetve fizikai-szellemi biztonsàg). Úgy gondolom, hogy nekunk “y” generàciónak erre van szüksège, hogy jobb jövőt teremtsünk, hiszen mi vagyunk a jövő! De ehhez szüksègünk van szociàlis fejlődèsre. Nagyon szuper előadàson vehettem részt, èlvezetesnek vèltem, illetve zseniális volt, ahogyan fel lett èpìtve az előadàs. Ha volna rà lehetősèg, nagyon szívesen részt vennèk hasonló programon! Mivel ilyen szupernek vèltem az előadàst, utána odamentem Zsolthoz ès szemèlyesen is megköszöntem, elmondtam neki, hogy büszke lehetsz magadra, fantasztikus ember vagy! Aztàn meglepett arccal mondta nekem: Te is!” (Porumb Luca)

“Egy elég fontos témáról hallgathattunk előadást nemrégiben. Ez pedig nem más volt, mint a család, családalapítás. Felmerült a kérdés: kinek mit jelent a család, hogyan viszonyulunk mi, gyerekek a szülőkhöz, és mi, fiatalok, szeretnénk-e követni a szüleink példáját. Emellett sok hasznos gondolatot hallgathattunk meg gyermekvállalásról és a védekezésről. A szerencsésebbek már egyszer részt vehettek egy hasonló előadáson. Szó esett a férfi-nő kapcsolatról, és arról, hogy a párkapcsolatok többségben a kommunikáció hiánya miatt romlanak meg, majd rosszabbik esetben válás, szakítás lesz a vége. Hasznos gondolatokat raktároztam el magamban, mint például: „A férfi sosem fog egy női aggyal gondolkozni, és ez fordított esetben is így van.” Ezért fontos a kommunikáció, megkérdezni mit hogyan gondol a másik fél. Megoldásokat találni együtt. És nem eldobni egy kapcsolatot, mert aztán a gyermekeknek lesz a legrosszabb. Örülök, hogy egyre több előadásra van lehetőségünk elmenni. Szívesen részt vennék máskor is hasonlón! (Gattyán Beatrix, 11.D)

Írta: Bellér Annamária

UNCSI A HAL?

Valentin-naphoz kapcsolódóan olyan témával igyekeztünk megszólítani iskolánk diákságát, amely egész életükben elkíséri őket. A szerelem, párkapcsolatok, szexualitás hármas témaköre mindenki számára állandó és izgalmas kérdéseket vet fel, sok embernek okozva megoldhatatlannak tűnő lelki és akár testi problémákat is.

 

A meghívott vendég, Aranyos Zsolt párterapeuta logikusan felépített előadásában több oldalról is körbejárta a kérdést.

A sztereotípiák lerombolásával, döntéseinket befolyásoló tényezők bemutatásával, a mai világ legfőbb információforrásai, azaz a médiumok világából vett példák segítségével igyekezett felhívni a hallgatóság figyelmét a legfontosabb tanulságra: az önismeret fontosságára, önmagunk elfogadására. Ha ez megvan, nem tudnak használni és kihasználni, nem leszel “uncsi hal” senki számára.

 

S hogy vélekedtek erről a diákok? Íme néhány vélemény:

“Február 16-án, kedden Aranyos Zsolt párkapcsolati mediátor látogatott el iskolánkba. Úgy gondolom, az előadás, amivel készült, nem csak a diákok, hanem még a felnőttek számára is hasznos volt. Nagyon sok jó tanácsot adott nekünk, amelyek segíthetnek a későbbi életünkben is. Elmondta, hogy mi a jó párkapcsolat titka, beszélt a televízióban elénk táruló ,,megtévesztésekről” is. Felkészített minket a lehetséges problémákra, veszélyekre. Azon volt, hogy minél érdekesebbé tegye számunkra az előadást. Válaszolt olyan kérdésekre is, amelyeket az iskola diákjai tettek fel. Az előadás nagy előny számunkra, hiszen a már meglévő, vagy később kialakuló párkapcsolatunkat így tudjuk észszerűbben kezelni, tudjuk, hogyan kell hozzáállni, vagy akár azt is, hogy mikor menthetetlen egy kapcsolat. A jövő diákjainak is ajánljuk ezt az előadást, hiszen számukra is nagy segítség lehet. “/ Csejk Vivien 9. KV osztály
A Valentín-nap kapcsán volt egy rendezvény az iskolában a párkapcsolatokról. Az előadó elmondta, hogy hogyan működhet egy párkapcsolat, mit hogyan kell csinálni,egyfajta segítséget nyújtott a fiataloknak. Adott tanácsokat, mondott érdekességeket, amiket jó ha betartunk, jó ha megtanuljuk, figyelünk rájuk. Nekem is nagyon tetszett az előadás, megtudtam, hogyan működhet egy kapcsolat, és hogy melyik félnek mit kell csinálnia, mit tegyen a jó kapcsolat érdekében. De nem csak a párkapcsolatokról volt szó, hanem szexuális kérdésekről is. A végén a diákok saját kérdéseiket tehették fel (még az előadás előtt névtelenül egy levélben), ezekre választ is kaptak. A előadás 45 perces volt, ez elég kevés idő szerintem, de az előadás így is nagyon tanulságos, érdekes és hasznos volt. / Teknős Dominik, 9. D osztály
Szimpatikus volt az előadó, mert fiatalos lendülettel beszélt mindenről tabuk nélkül, nem kertelt, kimondta a dolgokat. A figyelmem sose tudott lankadni, mert mindig mondott valami új és érdekes dolgot, ami sokunk számára ismeretlen volt. Azért tetszett különösen az előadás, mert a nemi betegségektől kezdve a testi erőszakon át minden benne volt, ami egy kapcsolatban megtörténhet, plusz ráment kicsit a lelki világunkra, és nem csak a szex volt a téma. / Kürti Márta, 11.DSZ osztály
Szerintem az általunk látott előadás igenis sokatmondó volt. Személy szerint ebben a témában tapasztaltnak érzem magamat, sőt az átlaggal szemben úgy hiszem, kapcsolatok terén sokkal kiemelkedőbb teljesítményt nyújtok, mint férfitársaim . Mégis képes volt Aranyos úr arra, hogy még jobban felnyissa a szememet arra, miként is lehet eljárni egy kapcsolatban. Az előadás óta sokat gondolok azokra a témákra, melyek elhangoztak, és igyekszem az általa tanácsolt precedenseknek eleget tenni. A műsor után személyesen is beszélhettem Aranyos úrral és kérdeztem tőle pár személyes problémát, melyekre készséggel válaszolt. Rájöttem arra, hogy amilyen kommunikációs és kapcsolatzavar problémákkal küszködik ma a világ, annak okozója egyáltalán nem én vagyok. Azt hittem én bánok rosszul az embertársaimmal, de ma már rájöttem, hogy csak a társadalom idióta , és rossz sorba akartam beállni. Még több ilyet a Mikszáthba! / Pásztor Csaba, 12.DG osztály

Írta: Bellér Annamária

Aranyos Zsolt párkapcsolati mediátor – parkapcsolatban.com  |  Adatkezelési szabályzat, vásárlási feltételek