Engedjem, ha tudom, hogy hülyeséget csinál?

Csilla nagyon szerette volna beindítani a vállalkozását,

ezért megkérdezte a férjét, mi a véleménye. Laci szinte azonnal rávágta, hogy ennek így semmi értelme. Alaposan, nagyon racionálisan levezette, miért lesz veszteséges. Heteken át vitatkoztak, ennek ellenére Csilla belevágott a vállalkozásba.

A következő 2 év állandó feszültségben telt.

Laci nem tudta elfogadni a felesége döntését, és minden pillanatban, amikor úgy látta, hogy valami rossz döntés készül, próbált segíteni vagy beleszólni. Végül, hogy az anyagi veszteség ne legyen nagyobb, Csilla engedett és befejezte a vállalkozást. Laci azóta minden nap a fejéhez vágta és folyamatosan cikizte. Nem értette, miért nem hallgatott rá, hiszen ő már az elején megmondta, hogy ez lesz a vége.


Mit tehetünk,

ha nem tudjuk megakadályozni a párunkat abban, hogy olyan döntést hozzon, amiben biztosak vagyunk, hogy a vége veszteség lesz?

Az a megoldás, hogy beleállunk a vitába, a sarkunkra állva kitartunk a véleményünk mellett? Vagy megpróbáljuk kedvesen, az általunk elképzelt jó irányba terelni a párunkat? Ha végképp nem sikerül lebeszélni, akkor magunkra erőltetve az elfogadást, támogassuk attól függetlenül, hogy mi lesz a végeredmény?


Győzzön az igazság, vagy hagyjuk az igazságot

és fogadjuk el a veszteségeket, csak hogy a párkapcsolat egyben maradjon?

Nem arról van szó, hogy bárkinek is le kellene mondania a döntéshez való jogáról, ahogyan arról sem, hogy az igazság melletti kiállás érdekében ha kell, minden erőnket bevetve „semmisítsük meg” a másik elképzeléseit. Utóbbi ugyanis súlyosan érinti a párkapcsolat jövőjét.

Az élet, különösen a közös élet számtalan apró döntések meghozásából áll. Ahhoz, hogy a kapcsolatunk egyben maradjon, fontos, hogy a partnerünk mellett kiálljunk, támogassuk döntéseiben, függetlenül attól, hogy kinek van igaza. Az igazság amúgy is relatív, attól függ honnan nézzünk.

Sokan felesleges energiákat pazarolnak arra, hogy megakadályozzák párjuk tévedéseit. Végül úgyis az lesz, hogy csak azért is megcsinálják vagy ha nem, akkor minden alkalommal odadörgölik a másik orra alá, hogy milyen erőszakos, és érzéketlen volt, ahogyan lebeszélte.


A párkapcsolat olyan szövetség, baráti kapcsolat,

ahol nem mindig értenek egyet a párok. Az engedés, megengedés, kicsit spirituálisan megfogalmazva a kegyelem gyakorlása a párunkkal szemben sokkal többet jelent, mint a fejéhez vágni azt: „Hát nem megmondtam?”


A házasság akkor éri el a legmélyebb szakaszát,

amikor a párok egymás barátaiként tekintenek egymásra. Ez teszi a házasságot tartóssá, és megakadályozza abban, hogy eljusson a válásig. Gottman szerint a házasság működésének hét elemének egyike a házastársak közötti barátság. Ez az, ami felpezsdíti a romantikát, a szenvedélyt, a változatos szexet, amiről a házasság valójában szól.


Amikor a pozitív gondolataink túlsúlyban vannak, akkor a negatív gondolatok jelentéktelenné válnak. Viszont nehéz pozitívan látni azt a személyt, férjet vagy feleséget, aki folyamatosan rámutat a hibáinkra, vagy azt sugallja, ő mindig mindent jobban tud. Ha a kapcsolat az állandó szembeszállásról, küzdelemről szól, akkor a dinamika ellentmondásossá válik.


Aki nem ért egyet a párjával,

de számára fontosabb az összefogás, a szolidaritás, akkor az azt jelenti, hogy tiszteletben tartja és hajlandó elfogadni a döntését. Ez az a pillanat, amikor a fogadalom életre kel: „jóban, rosszban, míg a halál el nem választ.” Általában a jóban résznél a legtöbb párkapcsolat megreked.


Legközelebb, amikor úgy látod, hogy a partnered hibázni készül,

kifejezheted a fenntartásod, a véleményed szeretettel. Lehet, hogy nem hallgat rád, ám, ha mindezek ellenére kiállsz mellette, és csendesen segíted, támogatásoddal bátorítod, még az is megtörténhet, hogy olyan megoldások születnek, ami végül sikeressé teheti abban, aminek a vége, szerinted veszteség lesz.


Talán igazad van, talán nem. Majd kiderül. A párkapcsolat nem a megszokott dolgok körforgásától lesz izgalmas, hanem attól, hogy közösen vállaljuk a veszteségeket – is.

Aranyos Zsolt párkapcsolati mediátor – parkapcsolatban.com  |  Adatkezelési szabályzat, vásárlási feltételek