Ha szeretsz szenvedni, ki a hibás?

Epekedni, erősen vágyni valamire, éhezni, vágyakozni valaki után a szenvedés egyik formája. Egyirányú kapcsolat, ahol az érzelmeket nem viszonozza, vagy nem úgy, ahogy az a másik számára is elfogadható lenne.

Ha az epekedővel ott van a partnere, akkor nem tud vele jól bánni, bántja, kínozza, kihasználja, megalázza. Eljátssza, hogy mennyire sajnálja az egészet, máskor dühös lesz, vádaskodik, kimagyarázza, és nem érti, mi a baj.  Amikor elmegy a partnere, akkor beleőrül a távolságba, a hiányába, megfogadja, hogy ezentúl minden másként lesz.

Vannak, akik képesek beleragadni az ilyen kapcsolatokba. Annak ellenére, hogy beleőrülnek, belebetegednek, nem tudnak szabadulni a kínzójuktól. Mivel elég magas lett az ingerküszöb, az egyszerű szerelemmel, szeretettel nem is tudnak mit kezdeni. Nem értik, miről van szó. Az olyan “nyálas”.

Szavaikkal menekülnének, de gyakorlatilag képtelenek egy lépést is megtenni. A bántalmazó, epekedő társuktól eltávolodva rövid időn belül a csenddel, a nyugalommal sem tudnak mit kezdeni. Előbb-utóbb visszamennek vagy szakítás után várható, hogy egy újabb kapcsolatban is hasonló partnert találnak.

Ők azok, akiket gyerekkorukban – szavakkal vagy fizikailag – sokat és szinte mindenért, mindig bántottak. Számukra a szeretet azt jelenti, hogy fájdalom, kegyetlenség, szenvedés. Akkor érzik, hogy foglalkoznak velük és szeretve vannak, ha a másik bántja, megalázza, megbünteti.

Van remény kijutni ebből?
Igen.

Aranyos Zsolt párkapcsolati mediátor – parkapcsolatban.com  |  Adatkezelési szabályzat, vásárlási feltételek