Hogyan lehet túlélni a megcsalást?

Nincsenek mindenki számára elfogadható, örök érvényű szabályok. Megpróbálhatjuk erővel, erőszakkal kikényszeríteni a hűséget vagy bármi mást, de azzal pontosan az ellenkezőjét érjük el. Sokfélék vagyunk. Egy stabilnak tűnő, évek óta tartó gyönyörű kapcsolatot is lerombolhatunk egyetlen pillanat alatt.

Van, akinek egy tekintet, néhány kedves szó is megcsalásnak számít, míg másoknál a szexnél kezdődik. Egy stabil, évek óta tartó, gyönyörű kapcsolat is lerombolható egyetlen pillanattal.


A hűség döntés kérdése. Előzménye és nem következménye annak, amit teszünk, ahogyan élünk. Nem azért vagyunk hűségesek, mert nem érzünk késztetést kiélni a vágyainkat más nőkkel vagy férfiakkal. Egyszerűen eldöntöttük, hogy ő lesz a legfontosabb és nem teszünk olyat, amivel megbánthatjuk, amivel árthatunk neki.

Ha az egyik fél tudja magáról, hogy a vágyai fontosabbak, mint a fogadalom, a párja iránti hűsége, és ha lehetősége adódik szeretkezni egy másik férfival vagy nővel, nem utasítja el, akkor ne ígérje azt, hogy hűséges lesz.

Akik érdekből, veszteség miatti félelemből hazudnak, a párjukat megfosztják a valóságtól. Amikor kiderül a megcsalás, nem véletlen, hogy az első reakció a bizalmatlanság, bizonytalanság, félelem. A közösen felépített világ összeomlott, a megcsalt férfi vagy nő nem tudja, mi a valóság. Ami eddig volt, vagy az, amibe most került? Azzal szembesül, hogy nem tudja, kivel élt együtt.


A párkapcsolatban a szeretet, tisztelet, bizalom és vágy együtt vannak jelen, de függetlenül is működhetnek. Szerethetjük azt, aki tiszteletlen, vágyhatunk arra, akiben nem tudunk megbízni. Nem véletlen, hogy megcsalás után a párok szexuális élete változatosabb, izgalmasabb, mint előtte.


 

Ha megcsalt a párod,

valami miatt nem voltál annyira fontos neki, hogy elutasítson egy másik nőt vagy férfit. Lehet, hogy utólag már megbánta, de az is lehet, hogy nem.

Fontos, hogy legyen melletted valaki, akiről tudod, hogy szeret, figyel rád és tud hallgatni melletted.

Három lehetőséged van.

Engeded, hogy a szomorúság, a csalódottság magával ragadjon.
– A pároddal maradsz. Ebben az esetben a megcsalás gondolatával is együtt kell élned.
– Bátran felállsz és kilépsz a kapcsolatból.(Ebben az esetben segítség lehet a párkapcsolati tanácsadás)

Szabadon dönthetsz, hogy mit teszel ebben a helyzetben.

 

megcsalas tulelni Ha megcsaltad a párod,

valami miatt nem akartad elutasítani a másik nőt vagy férfit. Hogy mi vezetett idáig, azt te tudod a legjobban. De az is lehet, hogy pontosan nem tudsz erre válaszolni.

Elmondtad, kiderült, vagy szeretnéd elmondani? Bármi történik ezután, nem mindegy, hogyan kezeled – egyedül vagy a pároddal – a helyzetet.

Az intimitás akkor szűnik meg, amikor két ember között eltűnik az őszinteség. Ahol a hazudozás, félrebeszélés, hatalmi harcok első helyre kerülnek, ott nincs valódi kapcsolat, társalgás.

Megcsalás, hűtlenség sokszor az intimitás hiányáról árulkodik. Arról, hogy a párkapcsolatban a férfiak és nők nem merik vagy nem tudják elmondani, megosztani egymással a vágyaikat, érzéseiket, meglepő, szokatlan gondolataikat.

Megcsalás után visszatalálni egymáshoz olyan, mint egy forradalom, az érzések frontján. Káosz, rombolás, felfordulás, harc, küzdelem, áldozatok. Ha sikeresen végződik, akkor egy minőségileg teljesen új kapcsolat születik. Ám ez az új kapcsolat nem biztos, hogy jobb lesz, mint amilyen előtte volt.


Nem!

Sokan élnek ún. modern párkapcsolatban, amelyben a párok közötti kimondatlan szerződés arról szól, hogy “ugyan megcsaltál, mással lefeküdtél, de hozzám jössz haza. Nem baj, ha félreléptél, csak ne tudjak róla. Szeretlek, fontos vagy nekem, és örülök, hogy nem hagytál el a többi ribanc vagy farok miatt”.

Ebben az esetben a megcsalás kezelése konzultációnak nincs értelme.
Aki viszont időközben rájött, hogy nem szeretne így élni, erkölcsileg vállalhatatlannak tartja, annak az egyéni tanácsadást javaslom.

Aranyos Zsolt párkapcsolati mediátor – parkapcsolatban.com  |  Adatkezelési szabályzat, vásárlási feltételek