igazi férfiak és nők

Igazi férfiak és nők

Mindig is éltek nők, akik nem értettek egyet a családképpel, férfi és női szerepekkel. És mindig is voltak férfiak, akik nem akartak vadászni, gyilkolni, mások vére árán hőssé válni, sem a feleségüket megalázni, megerőszakolni.

Mindig is voltak nők, akik már akkor sem értettek egyet a kialalkult családképpel, férfi és női szerepekkel. Nem akarták azt, hogy nőként a férfiak azt tegyenek velük, amit akarnak. Nem akarták, hogy hajuknál fogva végighúzzák a tábor közepén, vagy megalázva érezzék magukat nőként, mert nemet mondtak a férjük állati vágyainak a kielégítésére. Nem akartak a ház körül tevékenykedni, sütni-főzni, vagy gyereket szülni egy olyan férfinek, aki nem tisztelte.

Gondoljunk azokra a férfiakra, akik nem akartak vadászni, gyilkolni, mások vére árán hőssé válni, sem a feleségüket megalázni, megerőszakolni. Szívesebben alkottak volna valami maradandót, művészit, de félve a kiközösítéstől, támadásoktól, mert alamuszinak, gyengének titulálták, kénytelenek voltak beáldozni egyéniségüket, istenadta tehetségüket a család elvárása, a törzs érdekében. Egy nagy bajszos, szakállas, véráztatta, harcimádó “férfiapánál” egy művészléleknek nem sok esélye lehetett kiteljesedni. Ők másnap, jóeséllyel dárdával a hasukban haltak „hősi” halált egy hiábavaló küzdelemben.

(ARANYOS ZSOLT: SZABADON SZERETNI – részlet)

HIÁNYPÓTLÓ KÖNYV!

Szabadon szeretni

„Multivitamin, proteinszelet, low carb, extra energy… Kimerültem – megeszem – feltöltődöm.

Aranyos Zsolt kötete pontosan ezt teszi velünk érzelmi és kapcsolati síkon. Az egymástól független, egy perc alatt elolvasható rövid írások ablakot nyitnak a lelkünkben, hogy másként is lehet, hogy több is van annál, amit mi pillanatnyilag látunk. Mindezt pedig saját önfeltárulkozásai és igazi hús-vér párok történetei teszik hitelessé.”

 

Dr. Mihalec Gábor
párterapeuta

„Hogyan kell élni? Hogyan kell egy párkapcsolatot jól csinálni? Mi a szeretet? Mi nem az?
Az életünk, legértékesebb kapcsolatunk minősége valójában a hétköznapok semmiségeknek tűnő történéseiben, eseményeiben rejlik. Erre világít rá a szerző olyan közvetlenséggel, mintha egy sokat megélt bölcs aggastyán adná tovább a tudását a fiatalabbaknak egy hosszas, oldott hangú beszélgetés során.

Az “öreg” csak a legfontosabb dolgokról beszél és azokat mind testközelbe is hozza: a tiszteletről, a megbecsülésről, a barátságról, az együttérzésről, a bizalomról, arról, hogy a szeretet az cselekvés és arról a hallatlan kincsről, aminek sokszor a legkevésbé sem vagyunk tudatában: az egymásnak adott IDŐ-ről.”

 

Kondorné Dr. Orosz Ágnes
klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta