Megcsalás kezelése

A megcsalás, hűtlenség olyan hazugság, ami a lassan felépített bizalmat tönkreteszi. Akiben eddig hittünk, akire az életünkre is rábíztuk volna, becsapott, elárult. Elárulta az intimitásunkat, az érzéseinket. Másnak adta azt, amiről azt gondoltuk, hogy csak az “enyém”. Egy szövetséget tett semmissé.

„Van még esélyünk arra, hogy rendbe jöjjenek a dolgok?
Mennyi esélyünk van arra, hogy a kapcsolatunkból lesz még valami?
Ha nem is olyan, mint régen, de együtt, közösen …”

Mi számít megcsalásnak?​

Vannak, akik úgy gondolják, hogy megcsalás kizárólag akkor történt, ha volt szex.

Mások szerint már a flört, az árulkodó tekintet, a csók is egyenlő a félrelépéssel.

Bármelyikről is legyen szó, ha az egyik fél által megcsalásnak gondolt eset megtörtént, ott a kapcsolat megrendül, a bizalom helyét átveszi a bizalmatlanság. Majd, miután kiderült a megcsalás, a következő napok, hetek, hónapok valami ilyesmiről szólnak:
– Hogy lehettél ilyen szemét! Miért tetted ezt velem? Hagyj békén!
– Hányszor mondjam még, hogy ne haragudj. Megbántam, amit tettem. Már rég lezártam, nincs közöttünk semmi!
– Az a baj, hogy volt! És különben is ne hazudj, legutóbb is…

Ha már megtörtént a megcsalás…​

Egyedül, önállóan nehéz kijönni ebből az idegőrlő helyzetből. Egyik pillanatban minden szép és jó, majd hirtelen minden újra kezdődik elölről. A nyugtató, kedves szavak, és a „hagyd már abba, ezt már ezerszer átbeszéltük” sem működik.

Mi vezetett el addig, hogy a párkapcsolatunkon kívül valaki másra volt szükség? Hogyan történhetett meg az, ami most befészkelte magát egy férfi és egy nő intim kapcsolatába?

Ezt mindkét fél számára fontos tudni, hiszen ha a kapcsolat emiatt megszakadna, egy következő párkapcsolatban újra megismétlődhet, vagy hasonló történhet. Ráadásul az, aki megcsalt félként érkezik egy új kapcsolatba, bizalmatlanabb és tartózkodóbb lehet a partnerével, aki, ha nem tudja mi áll a háttérben, könnyen félreértheti.

A megcsalás okai

1. A hűtlen fél úgy érezte, hogy ami fontos lett volna a számára, azt nem kapta meg a párjától
Van, aki a hiányérzetét folyamatosan jelzi, de elutasításra talál (Ilyen vagyok, hiszen ismersz, fogadj el így…, Tudod, hogy nehezen tudom kimutatni az érzéseim, amúgy sem vagyok olyan odabújós, simogatós típus…) nem kap visszajelzést.

Van, aki nem mond semmit, csak vár, hátha kitalálja a partnere, hogy mire vágyik. Ez lehet félelemből is, „úgy sem értene meg, ha elmondanám neki”, „mit szólna hozzá, ha megtudná”.

2. A neveltetés, gyermekkori rossz élmények, „sérülések”, lelki traumák, rossz családi háttér nagyban befolyásolják azt, ahogyan gondolkodunk a családról, párkapcsolatról, hűségről, érzelmeink kimutatásáról. Ezek sokszor előre borítékolják a megcsalást vagy a párkapcsolaton belüli bántalmazást is.

3. Megfelelő önismeret hiánya
A párkapcsolatunk minőségét jelentősen meghatározza, hogy mennyire vagyunk elégedettek önmagunkkal, hogyan látjuk magunkat, a párunkat, a kapcsolatunkat. Önbizalom hiányában nehéz bízni önmagunkban, a párunkban, a párkapcsolatunkban. Sokan úgy ellensúlyozzák, hogy kívülről keresnek megerősítést. A flörtölés, a hódítás élménye – különösen, ha valóban van pozitív visszajelzés – egy hamis önbizalom érzetet ad, ráadásul az élményt az ezzel járó titkolózás, hazudozás is felerősíti.

4. Amikor a férfiak és nők rövid időn belül rájönnek, rossz partnert választottak
Mivel funkcionálisan minden jól működik, és a válás anyagilag megterhelő lenne, a kölcsönös hűtlenség – az izgalom, szenvedély vagy az újonnan átélt, megtapasztalt, rég vágyott érzelmesség, gyengédség miatt – részévé válik a kapcsolatnak.

5. Vannak férfiak és nők, akik kifejezetten olyan partnert keresnek maguknak, akik biztosítják a megfelelő anyagi hátteret úgy, hogy nem tartoznak számadással. Gyakorlatilag azt csinálhatnak, amit akarnak. Akkor csalják meg a partnerüket, amikor akarják, hiszen a partnerük is hasonlóan megteszi. A feszültség akkor keletkezik, amikor az egyik fél már nem akar így élni, és a partnerétől is kezdi elvárni ugyanezt.

Megcsalás után

milyen lehetőségek vannak?

1. ÖNÁLLÓAN, “HÁZILAG” MEGOLDANI
Előnye: Mivel a párok ismerik egymást a legjobban, ez könnyűnek és egyszerűbbnek tűnhet. Diszkrétebb, mint kiadni magunkat egy “idegen” előtt.

Hátránya: Elfogultság miatt nem látják jól önmagukat és egymást a párok, az eseményeket és a kialakult helyzetet rosszul értelmezik. Nem tudnak túllendülni sérelmeiken, minden beszélgetés ugyanoda lyukad ki és néhány óra múlva kezdődik minden elölről.

Ha a hűtlen fél elkezd jól viselkedni, a megcsalt fél nem tud mit kezdeni a helyzettel, Kellemetlenül érzi magát. A jóra törekvő partner pedig nem érti, mit nem csinál jól, hiszen mindent megtesz a kapcsolat érdekében.

2. VÁLÁS, SZAKÍTÁS, KÜLÖN KÖLTÖZÉS
Előnye: Hirtelen a szabadság, megkönnyebbülés és egyben a büntetés érzését adhatja. Sok esetben csak ideiglenes, felszínes megoldás.

Hátránya: A közösen eltöltött idő emlékei, a közösen felépített család és vagyon, valamint a gyerekek is megszenvedik. A probléma ezzel nem oldódik meg, ugyanis a konkrét okok tisztázása és megbeszélése hiányában ez inkább menekülés lesz önmagunk, egymás és a kölcsönös felelősség elől.

3. PÁRKAPCSOLATI TANÁCSADÁS, PÁRKAPCSOLATI MEDIÁCIÓ
Előnye: Egy olyan lehetőség, amit szerencsére egyre több pár vesz igénybe.

A párkapcsolati konfliktusokat egyedül nem lehet megoldani. Vannak, akik úgy küldik el a párjukat, hogy „kezeltesd magad, mert úgy látom, még mindig képtelen vagy feldolgozni”. Míg mások szinte magukkal cipelik partnerüket, „ha nem jössz velem, akkor szakítok veled!” A motiválatlanság eleve kudarcra ítéli ezeket a próbálkozásokat.

A megcsalás, hűtlenség okozta helyzetet csak úgy lehet megoldani, feldolgozni, ha mindkét fél részt vesz a magcsalás kezelése tréningen.

A megcsalás, hűtlenség kezelése tréningen

eljuthatsz a megbocsátástól a bizalom visszaállításáig!
Lépésről-lépésre haladunk.
Tudatosan újraépítjük a kapcsolatod és a partnereddel együtt megismerheted,
mire lesz szükségetek ahhoz, hogy képesek legyetek eljutni a megbocsátástól a bizalom helyreállításáig.

Kérdések-válaszok

A megcsalás, hűtlenség kezelése tréningen
az alábbi kérdésekre is választ kaphatsz a pároddal:

1. MI AZ, HOGY HŰTLENSÉG?
Mi számít és mi nem számít hűtlenségnek? Hogyan lehet megelőzni a későbbiekben?

2. KI TEHET RÓLA, KI A HIBÁS?
Mindketten? A másik? Vagy senki sem? Senki? Mindenki? Röviden a felelősségvállalásról.

3. MELYEK A MEGCSALÁS VALÓDI OKAI?
A férfiak és nők eltérő okok miatt csalják meg egymást. Miért történt, mi történik most és mire figyeljünk, hogy többé ne történhessen meg.

4. MIT ÉREZHET A HŰTLEN FÉL?
A hűtlen fél belső érzéseiről, vívódásairól, a lelkiismeret-furdalásról, haragról, kilépni akarásról.

5. A HŰTLEN FÉL DILEMMÁI
„Menjek vagy maradjak? Mit csináljak, hogyan tovább? Hogyan mondjam el? Majd csak lesz valahogy? Mitől jobb egy szeretői kapcsolat a párkapcsolatnál, házasságnál?”

6. A MEGCSALT PARTNER FÁJDALMAI
Az elvesztett önbecsülés és bizalom visszaállítása. Lehet még ebből valami jó?

7. HOGYAN TOVÁBB?
Kiút a megcsalásból. Mit tehet most a hűtlen fél és a megcsalt fél?

8. HOGYAN BOCSÁSSUNK MEG EGYMÁSNAK?
A megbocsátás nehézségei. Mikor várható el a megbocsátás és mikor nem? Hogyan jutahtunk el a megbocsátástól a bizalom visszaállításáig?

9. ÖNBIZALOM ÉS ÖNÉRTÉKELÉS
Az elveszített önbizalom visszaszerzése, erősítése, az önértékelés növelése. Mi a férfi és nő szerepe egy ilyen helyzetben.

10. FÉLTÉKENYSÉG MEGCSALÁS UTÁN
Mit tehet a megcsalt fél a további féltékenység legyőzése érdekében?

11. A HARMADIK FÉL: A SZERETŐ
Mi legyen a szeretővel? Hogyan zárják ki a kapcsolatból a párok – különösen a hűtlen fél – a szeretőt?

12. UTÓGONDOZÁS
A megcsalás feldolgozása és jól kezelése, a párkapcsolat megerősödése időigényes. Ezért havonta, kéthavonta egy alkalommal (igény szerint sűrűbben) tartjuk a kapcsolatot és átbeszéljük az újra vagy újonnan felmerülő kérdéseket.

—————

10 KÉRDÉS,
melyekre a megcsalásos helyzetben a legtöbben keresik a választ:

– Miért történt?
– Hogyan történt?
– Ki volt az?
– Mikor, hol, hányszor?
– Miben hibáztam?
– Miért pont velünk történt?
– Hogyan tudjuk helyrehozni?
– Képes leszek ezt a fájdalmat túlélni?
– Mit csináljak most?
– Nem bírom elviselni ezt a megalázó helyzetet, hogyan tudnék túllépni?

Mi legyen most?

– ELENGEDED A PARTNERED ÉS ÚJ ÉLETET KEZDESZ?
– KÖZÖSEN MEGOLDJÁTOK?

Ha a közös megoldást választjátok és a segítségem szeretnétek igénybe venni, akkor a 06 30 67 63 614-es telefonszámon tudunk időpontot egyeztetni.

Forduljatok hozzám bizalommal, ha eldöntöttétek, hogy nem adjátok fel vagy az utolsó esély jogán szeretnétek átbeszélni mindazt, ami miatt idáig jutottatok.

A HŰSÉG DÖNTÉS ÉS NEM EGY ÉRZÉS!
Ez a döntés akkor is megszülethet, amikor megtörtént a megcsalás.
Sajnos nagyon sokan ilyenkor jönnek rá, hogy mit jelent a párjuk, kit veszíthetnek el, és mit tettek azzal, akinek valaha örök hűséget fogadtak.

EGYEDÜL. TOVÁBB…
Ha úgy érzed, hogy nem tudsz megbocsátani és véget akarsz vetni a kapcsolatodnak, ehhez pedig segítségre van szükséged, szintén a
06 30 67 63 614
-es telefonszámon tudunk időpontot egyeztetni egyéni konzultációra.

Aranyos Zsolt
párkapcsolati mediátor vagyok,

és azért dolgozom, hogy a párkapcsolatod inkább irigyeljék, mint kibeszéljék a hátad mögött!

megcsaltafelesegem

MEGCSALTAM A FELESÉGEM

j2onathan-rados-732130-unsplash

Megcsaltam a férjem

megcsalas002

Megcsalt a férjem

megcsalt-a-felesegem

Megcsalt a feleségem