Megcsalás, hűtlenség kezelése

Mit tehetsz, ha megcsaltad a párod? Mit tehetsz, ha megcsalt a párod?

Mit csinálj most, ha megcsaltad a párod?

1. A legfontosabb kérdés minden lehetséges megoldás előtt: mit akarsz igazából?
Tudom, megmenteni a kapcsolatod. A legtöbben ezt mondják, de ez nem mindig igaz. Pontosan tisztázd le magadban, kit vagy mit akarsz megmenteni. A párod úgyis rájön, ha az egész megmentés az anyagiakról vagy a gyerekről szól. Ezek is számítanak, de a legfontosabb ebben az egész fránya helyzetben most: a párod. Őt csaltad meg. Valamiért nem tartottad annyira fontosnak őt, hogy nemet mondj.

A kettőtök kapcsolatáról van szó. Ha sokáig halogatod a döntést, a konfliktus megoldását, akkor annyira eltávolodtok egymástól, hogy később menthetetlen lesz a kapcsolat.

2. Tisztázd le magadban, mit jelentett és most mit jelent a szeretőd.
Mit adott neked, miért lett fontos a számodra? Ha végleg szakítasz vele, hiányozni fog, vagy ha nehezen is, le tudod zárni ezt a kapcsolatot?

3. A szeretőd mit adott, ami a párkapcsolatodból hiányzott? (érzelmek kimutatása, őszinte kommunikáció, nagy beszélgetések, titkolt szexuális vágyak megélése, stb.)
Ha lezárod és visszamégy a párodhoz, akkor mit kezdesz a hiányérzeteddel?
(Mindenkinek más szükségletei vannak, ezeket komolyan kell venni. Ha valaminek a hiányával egyszerűen nem tudunk megbarátkozni, az idővel “megbetegíthet”)

4. Ha kiderült a megcsalás, akkor felmerül egy fontos kérdés: ha titokban marad a kapcsolat, akkor folytatnád vagy magadtól is lezárnád egyik napról a másikra?

5. Ha elmondtad, mert rájöttél kit veszíthetsz el (nem az anyagiakról vagy bármi másról van szó!), akkor azonnal kezdd el a pároddal együtt a megcsalás kezelése tréninget. Most minden perc számít.
A barátok, rokonok, munkatársak ebben az esetben nem a legjobb megoldások. Tőlük inkább más témában kérj tanácsot.

6. Akiket megcsalnak eltérő módon reagálnak a hírre, a hűtlenségre.
A férfiak nehezebben viselik. Az egójuk megsérült, a nő, akiket valahol titokban a tulajdonuknak tekintettek, most kiesni látszik a kezeik közül. Beleőrülnek a tudatba, hogy másik férfi ölelte a testét, más valakivel szeretkezett. Valami olyasmit adott a másik pasinak, amire ő vágyott volna, de soha vagy csak ritkán kapta meg.

A nők számára a bizalmatlanság elvesztése jelent mély fájdalmat. Elveszítették biztonságérzetüket. Most úgy látják magukat, mint akit megaláztak, megszégyenítettek, mint aki nem kell már senkinek. Öregnek, ráncosnak, rondának, mocskosnak, piszkosnak látják magukat. Szörnyű gondolatok járnak a fejükben.

Olyan érzés, mintha egy másik világban éltek volna. Megcsalás után zavarossá válhat minden.
A megcsalt fél ehhez hasonló kérdésekkel küzdhet: Ki ez az ember, akit megismertem? Mi a valóság? Mi az igazság? Amiben eddig hittem, az hazugság volt? Honnan tudhatom, hogy nem teszi meg újra?

Ami közös, hogy ha nem tudják ki volt az, szeretnék látni az „ellenfelet”, a betolakodót, a kísértőt, a szeretőt. Csak úgy, kíváncsiságból, vagy azért, hogy bosszút állhassanak.
De ennek nincs értelme. Ezért ezt a kívánságot nem kell teljesíteni. A megoldás nem a bosszú, hanem a kapcsolat tisztázása. Ezért ezt a kérést ne teljesítsd, bármivel is zsarolna a párod.

Megcsalás után lehet, hogy lezártad a kapcsolatod és igyekszel mindent megtenni, hogy kárpótold a párod. Kedvébe jársz, figyelmes leszel. Szeretnél gyorsan túl lenni az egészen, és szinte elvárnád, hogy a párod is lépjen rajta túl.

Ez nagyon kínos és nem működik!
Az érzelmi sebeket nem lehet 2 hét alatt meggyógyítani. Ehhez több időre van szükség. Ha nincs türelmed hozzá, akkor gondolkodj el újra a fenti kérdéseken: mit is akarsz valójában? Mit akarsz megmenteni? Mennyire fontos a párod?

Ha úgy látod, hogy a párod továbbra is szenved, nem tud mit kezdeni magával, veled, az egész helyzettel, vagy neked esik, kiabál, cseszeget, ne akard egyből pszichológushoz küldeni. Tiszteld a fájdalmát, hiszen ez azt is jelenti, hogy fontos vagy neki. Lehet, hogy ő is rájött, mikor, hol hibázott, és nem tudja, mit csináljon.

Ezt együtt kell megoldani. Külön nem sikerül! Keressetek fel egy szakembert, aki tudja, hogyan lehet kimászni ebből a gödörből!

Megcsalás, hűtlenség kezelése

Ha olyan konzultációt keresel – egyedül vagy a pároddal -, ahol:

biztonságban érzed magad,
nem kell mást mutatnod, mint aki vagy és ami van,
nem kell harcolnod vagy védekezned,
– szeretnéd feldolgozni a megcsalást,
– szeretnéd megérteni, hogyan jutottál ide a pároddal, és mit kell tenni ahhoz, hogy többé ne forduljon elő,
– megismerheted, hogyan tudsz újra bízni a párodban és ehhez mit kell tennetek,

– ahol nem számít, honnan jöttél, mivel foglalkozol, hogyan nézel ki, és épp hogy érzed magad,
úgy vagy jó, ahogy vagy,
– fontos számodra a bátorítás,
– szeretnéd a kérdéseidet feltenni, és azokra válaszokat találni,
támogatásra van szükséged, hogy a benned megszülető válaszok által elindulhass (egyedül vagy a pároddal),

akkor egyeztessünk időpontot a megcsalás, hűtlenség kezelése konzultációra:

Kérdésed van a konzultációval kapcsolatban?

Az elküldött üzenetre igyekszem minél hamarabb válaszolni. Ha időpontot szeretnél kérni, akkor javaslom a telefonos kapcsolatfelvételt.

Mit csinálj most, ha megcsalt a párod?

Úgy érzed magad, mintha eddig egy másik világban éltél volna?
Megcsalás után zavarossá válhat minden.
Ki ez az ember, akit megismertem? Mi a valóság? Mi az igazság?
Amiben eddig hittem, az hazugság volt? Honnan tudhatom, hogy nem teszi meg újra?

1. Kiderült, lebukott?
Mi van akkor, ha titokban marad? Folytatja tovább?
A továbbiakban fontos kérdés. Ugyanis, ha kiderül a megcsalás, akkor elsősorban nem azért próbálja lezárni a hűtlen fél a kapcsolatot, mert őszintén megbánta (eben az esetben magától elmondja), hanem azért mert szégyelli magát, és ettől a kínos érzéstől szeretne megszabadulni.

2. Elmondta magától, mert rájött, hogy fontos vagy neki?
Látja a különbséget a szeretője és közted, és most értette meg kit és mit veszítene el?
Itt a lehetőség, hogy a kapcsolat egy új fejezettel kezdődjön.
Már semmi nem lesz olyan, mint régen. A régi éned, társad, és szinte minden, ami ahhoz az időszakhoz köthető, amikor még nem volt szeretője, elmúlt, vége. Új értelme és jelentősége lesz a dolgoknak. Az autó, amiben ültök, a ház, ahová haza érkeztek, a gyerekek, akiket átöleltek, minden új tartalommal telik meg.

3. Fel kell dolgoznod és meg kell tanulnod együtt élni a gondolattal, hogy a párod megcsalt és volt az életében egy időszak, amikor valaki mást tartott fontosabbnak.

4. Nem kell bosszút állnod a szeretőjén és a párodon.
Ezt ketten együtt hoztátok össze. Az arányok – ki volt a hibásabb – ebben az esetben nem számítanak. Ő téged választott, veled akar együtt élni. Rájött, megértette fontos vagy neki. Persze tudom, nem így kellett volna. De ha egy évvel ezelőtt valaki azt mondja neked, hogy kérjetek segítséget, mert baj lesz, meghallottad volna? Ő meghallotta volna?

5. Ha van gyereketek, akkor ne használjátok fel egymás ellen. Ha mégis megtörténne, mert nem bírtok magatokkal, akkor tudnod kell, gyermekbántalmazást (érzelmi ) követtek el, amit a jelenlegi törvény nem tolerál.

6. A bizalmad most a nulla és az egy között ingadozik. Ez teljesen normális, ezért ne akard és a párod sem várhatja el tőled, hogy csak azért, mert ő lezárta azt a kapcsolatot, néhány héten belül újra olyan legyél, mint régen. Mondd meg neki, hogy ne pitizzen, ne hozzon virágot, ne mosson rád többet, ne akarjon állandóan mellett ülni és filmeket nézni, ne vigyen kirándulni, ne akarjon a kedvedbe járni. Ez kínos és idegesítő. Egyébként sem rólad szól, hanem róla. A saját lelkiismeretét akarja megnyugtatni és a kínos helyzetet gyorsan kezelni, elkerülni a szembesülést a fájdalommal, amit okozott. Igen, ez egyfajta önzőség. De ezért ne bántsd, hiszen nem tudja, helyette mit tehetne.

Pszichológushoz akar küldeni, mert nem bírja elviselni a dühkitöréseid, az érzelmi ingadozásaid. Tudnod kell, nem benned van a hiba. Ez annak a következménye, ami történt. Ahhoz, hogy ne maradj ilyen állapotban, vele együtt kell megoldanod, vele együtt kell párkapcsolati tanácsadásra menni.

7. Ketten együtt kell megoldani a konfliktushelyzetet.
Külön-külön nem lehet párkapcsolati problémákat kezelni, különösen megcsalást nem. Tehát nem az vezet a megoldáshoz, ha csak te vagy csak a párod felkeres egy szakembert.
(Indulásnak, kezdetnek jó, ha egyedül felkeresel egy szakembert, de teljesen nem vonhatja ki magát a párod. Ha fontos vagy neki, rövid időn belül be kell kapcsolódnia)

Itt a lehetőség arra, hogy a kölcsönös felelősségvállalást gyakoroljátok. Valószínűleg ez is elmaradt. Lehet, hogy kettőtök közül valaki az elmúlt években több terhet cipelt a másik helyett, aki így a könnyebbik megoldást választotta. Röviden: kimenekült élethelyzetekből. Ha ezen nem sikerül változtatni, akkor továbbra is felszínes marad a kapcsolat.

8. Sokan idegenkednek attól, hogy egy harmadik személynek elmondják, milyen helyzetbe kerültek. Ez túlságosan intim, és igazuk is van. Viszont külső segítség nélkül azért nem tudnak ebből a megterhelő helyzetből sikeresen. megerősödve kijönni, mert új információ és módszerek hiányában csak a régi lemezt pörgetik magukban. Ugyanoda lyukadnak ki és kezdődik minden elölről.

A megcsalás kezelésének van egy folyamata, amit ha megértenek, és tudatosan végig csinálnak a párok, akkor a kapcsolatuk ténylegesen rendeződik. Nem felszínes, hanem tartalmas párkapcsolatuk lesz.

Jobb lett a szex?

Hihetetlen, de igaz lehet!

A megcsalás ellenére jobb lehet a szex!
Ha így van, akkor valószínűleg ez is azt bizonyítja, hogy a kapcsolatból hiányzott az izgalom, a változatosság.
Ez az élmény, ez az állapot nem tart sokáig.
Ahogy csillapodik, majd elmúlik, ott marad a nagy üresség, és a fájdalom.
A vádaskodás, az őrület.
Amíg az elején vagytok, addig kell megtanulni jól kezelni a megcsalás okozta konfliktusokat.

Miért tette ezt velem?

Számtalan lehetséges oka lehetett rá, és még az is lehet, hogy ő sincs tisztában önmagával kapcsolatban.

A férfiak jelentős része azért menekül egy alkalmi kapcsolatba, mert nem kapta meg a nőtől azt, amire szüksége volt. Odafigyelés, tisztelet, gyengédség. Úgy érezte, hogy a partnere nem figyel rá, nem fontos neki, és csak arra jó, hogy pénzt keressen. Persze az is lehet, hogy soha nem gondolta komolyan a hűséget, a kaland, az izgalom számára ezt jelenti.

A nők, a férfiakhoz hasonlóan rosszul viselik az érzelmi eltávolodást, a figyelmetlenséget. Ha nem tudnak felnézni a férfira, mert gyenge, befolyásolható, irányítható, önálló döntésre sokszor képtelen és úgy viselkedik, mint egy óriáscsecsemő. Ha nem érezték magukat jó nőnek, igazi nőnek a pasijuk mellett, olyan nőnek, akit a házimunkán és gyereknevelésen kívül lehet kívánni, szeretni, jól megszorongatni, szenvedélyesen átölelni, ledobni az ágyra.

• Sokan önbizalomhiánnyal küzdenek. Számtalan élethelyzetben nem tudnak kiállni maguk mellett. Vágynak az elismerésre, dicséretre, arra, hogy erős, hódító férfiként és jó nőként tekintsenek rájuk. Ilyen kiéhezett állapotban elég egy-két kedves szó, odafigyelés, érzelmi felcsigázás, és máris másnál találják magukat.

Mi az, hogy hűség?

A férfiak és a nők a hűtlenségről, megcsalásról nem mindig gondolkodnak egyformán.
Vannak, akik lazábban kezelik, míg mások eléggé meghúzzák a határokat. Ezt nagyban befolyásolhatja az önmagunkról alkotott kép, az önbizalmunk és a partnerünk felé irányuló bizalom.

• A nők hűtlenségnek tekintik, ha a párjuk más nőre néz, találkozik valakivel előre megbeszélt időpontban, időt tölt vele és jól érzi magát. Féltékenyen tekint azokra a titkokra, amelyekből kihagyva érzi magát.

„Elképesztő, hogy a férfiak milyen tökfejűek. Hihetetlen. Ez újra és újra meglep. Azt még csak észreveszik, hogy valaki ott legyeskedik a feleségük körül, de hogy ezt az asszony hogyan fogadja, azt soha!” (Agatha Christie)

• A férfiak inkább azt tekintik hűtlenségnek, ha nemi kapcsolatra kerül sor. Az érzelmi vonzalommal nem vagy nehezen tudnak mit kezdeni. Sokszor mondják, hogy “csak szex volt, nem jelentett semmit!”.

Vannak férfiak, akik, miután kiderült a megcsalás, a párjukat kezdik kritizálni, megalázni, hogy miattuk történt. Ők tehetnek arról, hogy igénytelenségük, figyelmetlenségük miatt ilyen helyzetbe kerültek. Elküldik a párjukat pszichológushoz, hogy kezeltessék magukat, ha rövid időn belül nem tudnak túllépni a problémán, történetesen azon, hogy a pasi félrelépett. Végül áldozatot csinálnak magukból.

A megcsalás, hűtlenségről nem csak egy ember tehet, a felelősség kölcsönös! Az már más kérdés, hogy miért csalta meg az egyik fél a másikat.

Hogyan tovább?

Ha kiderül a megcsalás, vagy a hűtlen fél elmondja, akkor a döntés elengedhetetlen. Együtt vagy külön.

• Akik együtt maradnak, de továbbra is bántják egymást, gyorsan le kell tisztázniuk magukban: ez valóban a fájdalom és a tehetetlenség miatt van, vagy azért tart ki a megcsalt fél a párja mellett, hogy egy életen keresztül kínozza, bosszút álljon mindenért, amit tett.

Ha együtt maradnak, és szeretnék a kapcsolatukat új alapra helyezni, akkor célszerű párkapcsolati konzultációs segítséget igénybe venni. Ezt a válságot önállóan, barátok bevonásával, könyvek olvasásával, előadások hallgatásával nem lehet megoldani.

A párkapcsolat megtartó ereje attól függ, hogy kezdetben mennyire szerették egymást, vannak-e közös, mély érzelmű élmények, milyen gazdag a közös múlt. Voltak-e közös célok.

• Válás esetén is célszerű szakembert felkeresni, hogy a párok – az anyagi veszteségen túl – érzelmileg ne sérüljenek és magukban helyretegyék a történteket.

A szégyen
A megcsalás egyik hátránya az, hogy ezt valószínűleg mások is tudni fogják. A szégyen, megalázottság, bűntudat, fájdalom mellett a környezetnek (család, gyerekek, rokonok, barátok, barátnők, munkatársak, ügyfelek) lehet elvárása azzal kapcsolatban, hogy akár a hűtlen fél, akár a megcsalt fél mit csináljon, vagy mit ne csináljon. Ezek az elvárások azonban mindkét fél számára kezelhetetlen irányba terelhetik a kapcsolatot.

Ezért is különösen fontos, hogy a kialakult helyzet megfelelő módon legyen kezelve, bevonva akár egy párkapcsolati szakembert.

Aranyos Zsolt párkapcsolati mediátor vagyok, és azért dolgozom, hogy a párkapcsolatod inkább irigyeljék, mint kibeszéljék a hátad mögött.

Hiszek benned, a párkapcsolatodban, és a közös munkánk sikerében.

Megcsaltam a férjem

Megcsaltam a fELESÉGEM

Megcsalt a férjem

Megcsalt a fELESÉGem

“Azt gondolná az ember, hogy ezekről már nem lehet újat mondani, és lám kiderül, hogy lehet.”

Szabadon szeretni

Ha szeretnél 1 perces párkapcsolati és önbizalom erősítő témájú cikkeket olvasni, időben értesülni programokról, előadásokról, tréningekről, iratkozz fel a hírlevélre!

Hírlevél