Megcsalás kezelése

Megcsalás és hűtlenség kezelése

A megcsalásra, a megcsalásos helyzetek kezelésére az iskola, a család, a baráti társaság, a munkahely nem készít fel. Ezért a megfelelő ismeret hiányában még több konfliktust okozhatunk.

A megbocsátástól a bizalom visszaszerzéséig

A megcsalás, hűtlenség az egyik legfájdalmasabb árulási forma, ami megtörténhet.

A megcsalt férfi vagy nő azt tapasztalja, hogy elveszítette a biztonságérzetét, egy nagy átverés, árulás részese lett. Már azt sem tudja, mi a valóság. Az, amiben eddig hitt, amit a partnerével közösen felépített, vagy az, amibe most került. És mi van akkor, ha együtt maradnak? Újra megteszi?

Mennyi idő, amíg sikerül túljutni rajta?

Ez egy folyamat. Mivel a megcsalás nem egy pillanat alatt kezdődik, ezért nem lehet egyetlen óra alatt feldolgozni.

A megcsalás egy trauma. A jelenben történt valami, ami átírja a múltat és a jövőt.

A megcsalt fél érzelmileg felfokozott állapotba kerül és számtalan kérdés foglalkoztatja. Mint pl. “amikor átölelt, akkor is rá gondolt. Amikor sms-t írt, neki írta? Mennyire volt igazi a kapcsolatunk? Lehet, hogy sohasem szeretett igazán? Lehet, hogy mindig hazudott, átvert, becsapott? És mi lesz ezután? Lehet, hogy újra megteszi? Tovább játszik velem? Hogyan bízhatok meg benne?”

Ebből az állapottól szeretne minél hamarabb szabadulni. Van, aki gyorsan összepakolja a párja holmiját és kidobja az ajtó elé. Vagy olyat tesz, amit később lehet, hogy megbán.

Ráadásul az őrületbe kergetik a gondolatai. Különösen esténként jönnek az újabb idegesítő, állandóan visszatérő kérdéshullámok: mikor tette? Hol tette, hol voltak együtt, hol találkoztak? Hányszor szeretkeztek? Jobb volt vele, mint velem?

 

A részleteket nem kell tudni

A megcsalás olyan, mint egy „fertőzés”. Minden, amihez a szeretővel történt találkozás, alkalmak köthetők, fertőzötté, szennyessé válnak a megcsalt szemében. Vannak, akik, miután a párjuk elmondta vagy kihúzták belőlük a részleteket, képtelenek beülni az autóba, mert ott is ült,  nem tudnak elmenni az üzlet, kávézó, étterem előtt, mert ott is találkozott vele. A túl sok információ végleg tönkreteheti a kapcsolatot, hiszen nem biztos, hogy ezt a terhet el tudja cipelni.

Ki a felelős?

Van egyéni és közös felelősség.

Vannak, akik, csak hogy mentsék a helyzetet, vagy ne veszítsék el a párjukat, magukra vállalnak minden felelősséget. Ez előnytelen helyzetet teremthet, mert később könnyen a fejéhez vághatja: „látod, erről is te tehetsz, múltkor is megcsaltál!”

Közös felelősség: mindketten tettek valamit, ami miatt idáig jutott a kapcsolat. A közös felelősség addig terjedt, ameddig sebezhetővé vált a kapcsolat.
Egyéni felelősség azé, aki megcsalta a párját, mert az adott pillanatban nem tudott vagy nem akart nemet mondani. Amennyiben mentegetőzik, hogy nem miatta volt, nem igaz. Ő döntött úgy, hogy nem utasítja el a lehetőséget.

Bocsánatkérés

Akik megcsalták a párjukat, előfordul, hogy igyekeznek a párjuk kedvébe járni, állandóan bocsánatot kérnek, bizonyítani akarnak. Úgy tűnik, nem ér célba, a párjuk még elutasítóbban viselkedik. Végül feladják, rosszabb esetben a megcsalt párjukat akarják pszichológushoz küldeni, amiért szerintük rosszul kezeli a helyzetet, és nem tudja feldolgozni a megcsalást – pedig ők már régen lezárták a kapcsolatot.

A bocsánatkérés fokozatai:

Három fokozata van a bocsánatkérésnek:
1. Sajnálom, hogy kiderült.
Ez nem az igazi. Ez azt jelenti, hogy ha nem derül ki, tovább is folytatja.

2. Sajnálom, hogy fájdalmat okoztam!
Ez sem az igazi. Ugyan szembesült azzal, hogy a párja mit élt át, de benne van az is, hogy „nekem azért jó volt, persze számításba vettem, hogy neked fájni fog, de megtettem.”

3. Sajnálom, hogy megtettem. Ha visszamehetnék az időben, a mai tudásommal nem tenném meg!
Ez az igazi. De csak akkor, ha nem felolvassa, kívülről felmondja, mint egy jó tanuló a leckét, hanem szívből szól. Ebben az esetben érezhető, hogy belátta a következményeket, és megbánta, hogy megtette.

Átláthatóság

A bocsánatkéréssel egy időben fontos az átláthatóság.
Nincs több játszma, telefonhívás, egy utolsó érdeklődés, titkos SMS, lekódolt telefon, számítógép, vagy bármi, ami gyanakvásra adhat okot. Ha ezek nem teljesülnek, azt jelenti, hogy még nem zárta le a kapcsolatot személyesen és/vagy magában. Még sajnálja, hogy vége. Ebben az esetben a megcsalás kezelése konzultációnak nincs értelme!

Új kezdet

Ha megcsalásos helyzetbe kerültél, akkor el kell fogadnod, hogy az eddigi kapcsolatod, házasságod lezárult. Soha többé nem lesz olyan, mint régen. Egy új fejezet kezdődik.

A megcsalás kezelése tréning abban nyújt segítséget, hogy a megcsalás feldolgozása közben a jelenben a jövőre koncentrálva új alapokra helyezitek a kapcsolatot.

A megcsalás kezelése konzultációról

A konzultáción minden kérdésedre igyekszem válaszolni és megmutatni, hogyan lehet a megbocsátástól a bizalom helyreállításáig eljutni.

A konzultáción őszinte, nyitott, biztonságos, elfogadó környezetben fogadlak egyedül vagy a pároddal együtt.

Itt minden rólad, a párkapcsolatodról szól. Tudásom legjavát adva segítek azon az úton haladni és olyan tempóban, ami számodra, számotokra járható.

 

Javaslom, hogy olyan szakembert keressetek a pároddal, akiben – úgy érzitek – megbíztok. Életetek intim részét osztjátok meg, ezért nem mindegy, hogy biztonságos, oldott légkörben vagy feszengve ültök végig egy konzultációt. Ha ennek a feltételnek én is megfelelek, egyeztessünk időpontot!

Aranyos Zsolt
párkapcsolati mediátor

Időpont foglalása

Mit tehetsz, ha megcsalt a párod?
Mit tehetsz, ha megcsaltad a párod?

Hogyan lehet túlélni a megcsalást?

Megcsalt a feleségem

Megcsaltam a férjem

Megcsaltam a feleségem

Megcsalt a férjem

Aranyos Zsolt párkapcsolati mediátor – parkapcsolatban.com  |  Adatkezelési szabályzat, vásárlási feltételek