MEGCSALÁS, HŰTLENSÉG KEZELÉSE, FELDOLGOZÁSA

A megbocsátástól a bizalom visszaszerzéséig

A megcsalás, hűtlenség kezelése tréningen végigvezetem a párokat azon a folyamaton, ami segít visszaállítani a bizalmat, biztonságérzetet.

Mivel ez egy trauma, a feldolgozásához időre van szüksége mindkét félnek, de különösen annak, aki elszenvedője lett a hűtlenségnek. Azoknak, akik egyedül nem tudják feldolgozni a megcsalást, számukra különösen nagy segítséget jelent a megcsalás kezelése, feldolgozása.

A tréningre kifejezetten azokat a párokat várom, akik valóban rendezni kívánják a kapcsolatukat és együtt akarják feldolgozni a megcsalást, hűtlenséget!
Amennyiben csak az egyik fél hajlandó, az EGYÉNI TANÁCSADÁS-t javaslom.

 

A megcsalás, hűtlenség kezelése tréningről

1. Nem a hibást keressük, nem szembesítünk senkit semmivel és nem kutakodunk egymás életében
2. Türelemmel, odafigyeléssel kezeljük a kialakult helyzetet
3. Biztonságos környezetben beszélgetünk
4. Ha bárki kényelmetlenül érzi magát, bármikor nemet mondhat vagy felállhat
5. Ha - szakítás, válás helyett - a pároddal akarod folytatni, akkor az új információk birtokában lépésről-lépésre pontosan tudni fogod, hogyan lehet eljutni a megbocsátásig és hogyan lehet újra megbízni egymásban."A férjemnek még a házasságunk elején volt egy szeretője. Hónapokig tartott, mire megtudtam. Kiborultam, alvászavarral küszködtem, gyógyszereket szedtem. Tehetetlennek éreztem magam, otthon ülve az egy éves lányunkkal. Számomra sokat jelentett a férjem. A mindenem volt, amit elveszítettem. Lassan kiléptem önmagam árnyékából és engedtem, hogy a bennem élő nő újra megmutassa magát. Minden átmenet nélkül igent mondtam annak a férfinak, akivel már régóta ismertük egymást. Mindig láttam a szemében, hogy kíván, de elutasítottam a közeledéseit. Férjemmel ellentétben én azonnal elmondtam neki, hogy beleszerettem egy másik férfiba. A férjem nem bírja elviselni, hogy megcsalom. Kurvának nevez, és egyre többet veszekedünk, amit utólag mindig megbán. Mindent tudni akar, mikor, hol, hányszor. Szerintem ehhez semmi köze. 1 hónapja nem tud aludni és pánikrohamai vannak. Jó lenne valamit kezdeni a kapcsolatunkkal."Ígéretek, lelkiismeret-furdalás, megbocsátás, érzelmi biztonság

A párkapcsolat boldogsága és bizalma a kezdetben elhangzó ígéretre, ígéretekre alapult:
* a férfi vagy a nő valamit megígért a másiknak (pl. mindig szeretni foglak, mindent megteszek érted), amit ő elhitt, elfogadott.
* A párok számára ezek az ígéretek jelentik az összetartó erőt, ebből épül fel a kölcsönös bizalom, az egymásra hagyatkozás érzése.
* Megcsalásnál ez hullik darabjaira, ettől érzi magát megsemmisültnek a megcsalt fél  Ugyanis nem csak a bizalmát veszítette el, hanem az önmagába vetett hitét is.
* Azzal vádolja magát, hogy elhitt valamit, ami hazugsággá változott.
* Úgy látja magát, mint aki nem kell! "Ezek szerint mégsem rám volt szükséged! Becsaptál!"

 

A teher súlya

Amikor becsapnak vagy megcsalnak, azért nehéz elviselni, mert legközelebb, minden előzetes figyelmeztetés nélkül megtörténhet a legrosszabb, amire nem is számítunk. Ez egy intenzív, készenléti állapot, ami nagyon megviseli az ember lelkiállapotát. Szinte minden figyelme a lehetséges rosszra irányul.

A fájdalom, amit ilyenkor a megcsalt fél érez, szinte elviselhetetlen.
- Értéktelennek, becsapottnak érzi magát és elveszítette a biztonságérzetét.
- Akiben eddig bízott, arról kiderült, hogy valaki másnál találta meg azt, amiről azt gondolta, hogy csak ő adhatja meg neki.

 

"A férjemnek még a házasságunk elején volt egy szeretője. Hónapokig tartott, mire megtudtam. Kiborultam, alvászavarral küszködtem, gyógyszereket szedtem. Tehetetlennek éreztem magam, otthon ülve az egy éves lányunkkal. Számomra sokat jelentett a férjem. A mindenem volt, amit elveszítettem. Lassan kiléptem önmagam árnyékából és engedtem, hogy a bennem élő nő újra megmutassa magát. Minden átmenet nélkül igent mondtam annak a férfinak, akivel már régóta ismertük egymást. Mindig láttam a szemében, hogy kíván, de elutasítottam a közeledéseit. Férjemmel ellentétben én azonnal elmondtam neki, hogy beleszerettem egy másik férfiba. A férjem nem bírja elviselni, hogy megcsalom. Kurvának nevez, és egyre többet veszekedünk, amit utólag mindig megbán. Mindent tudni akar, mikor, hol, hányszor. Szerintem ehhez semmi köze. 1 hónapja nem tud aludni és pánikrohamai vannak. Jó lenne valamit kezdeni a kapcsolatunkkal."Megcsalás, hűtlenség ... amiről a tréning szól


* A megcsalás, hűtlenség okai, amelyek alapvetően a párkapcsolatok minőségét is befolyásolják
* Az eltávolodás folyamatai
* A férfi és női önbizalomvesztés, önbecsülésvesztés és elhanyagolás következményei
* Miért pont egy szeretőre volt szükség?
* Hogyan lehet megbocsátani hűtlenség után?
* Meddig haragudhatok a másikra?
* Meddig kell még vezekelnem, ha már régen megbántam amit tettem?
* Mennyi ideig tart a fájdalom?
* Mikor múlik el a lelkiismeret-furdalásom?
* Miért csalt meg?
* Hol rontottuk el?
* Ki a hibás?
* Hogyan történt a megcsalás, hűtlenség? Fontos erről beszélni?
* Hányszor csalt meg?
* Mi lesz most velünk?
* Mit csináljunk?

 

"Nagy mennyiségű, visszafojtott vágyakat cipeltem magamban. Képtelen voltam őszintén beszélgetni erről a férjemmel. Ő mindig csak megcsókolt, simogatott egy kicsit, majd egyből dugni akart. Neki ez volt az előjáték, a szenvedély. Tudom, ilyen társadalomban élünk, ezt látjuk, tanuljuk, halljuk otthon, egymástól. A barátnőim közül sokan, hozzám hasonlóan elnyomják magukban az érzéseiket és csak álmodoznak a férjük mellett egy férfias ölelésről, érzelmi biztonságról és szenvedélyről. Hiába lett egy nagy szexuális étvággyal megáldott férfi a férjem, nem tudta belőlem kihozni az "istennőt". Sokkal könnyebb megoldást választott: talált magának egy másik nőt, akivel mindent kipróbált. Pedig egy kicsit több figyelmet, türelmet kellett volna rám fordítania, és tőlem is megkaphatta volna azt, amit máshol azonnal. Az elhanyagolt évek után nekem elég volt egyetlen mondat, mozdulat, hogy a csók, ami szintén évek óta nem képezte a kapcsolatunk részét, most elcsattanjon egy másik férfival. És jött a folytatás..."Mi várható? Avagy mi játszódhat le abban, akit megcsalt a párja

1. Összeomlás, sértődöttség
2. Elutasítás
3. Bizonytalanság (“ez az a kapcsolat, aminek hittem?”, “ő valóban az az ember, akinek megismertem?”)
4. Az amúgy is alacsony önbizalom elveszítése
5. Alulértékelés (“már nem vagyok elég jó neki”)
6. Bűnbak keresése (ki a hibás? ki miatt történhetett?)
7. A harmadik fél bántása, szóbeli megalázása
8. Áldozattá válás (azonosulás az áldozat szerepével)
9. Büntetés, vezekeltetés
10. Szex megvonása
11. Visszavágás
12. Válás

 

EZEKET SOHA NE TEDD!
Avagy mi az a 3 dolog, amit soha ne csináljon az, akit megcsalt a párja!

A kialakult helyzet ellenére ne tegyen olyat, amit később megbánna (viszonylag egyszerűbb az a helyzet, ahol még nincsenek gyerekek, közös vagyon)

1. Ne hibáztasd magad, és ne akard túlteljesíteni önmagad. Nem az a lényeg, hogy milyennek kellett volna lenned, hanem az, hogy mit nem tettél meg a pároddal azért, amiért a megcsalás megtörtént.
2. Ne büntesd a párod! Felesleges, ettől nem lesz jobb. Ebben az esetben csak még jobban elmérgesedik a helyzet, és a párod jogosan mondhatja: "Na látod, ezért csaltalak meg!".
3. Bosszú? Van, aki úgy gondolja, hogy ideje lesz a tettek mezejére lépni és egy kis kalanddal visszavágni. A fájdalom ettől nem fog elmúlni, sőt, egyre elviselhetetlenebb lesz. Ezért azt javaslom, hogy ne akarj bosszút állni!"11 éve vagyunk házasok. Amikor elhidegültünk, már teljesen mindegy volt, hogy mit csinálunk, semmi sem segített. Nálam több éve tartott ez az állapot, amikor megtörtént. Az események gyorsan zajlottak. Szinte minden másodpercet kihasználtunk. SMS, közös vacsora, őrült, változatos szeretkezések. Nem tudtunk parancsolni az érzéseinknek. Közben egy nagy egoista állatnak tartottam magam, mert a feleségem és a szeretőm figyelmét egyszerre uraltam. Újra önmagam lehettem. Nem kellett magyarázkodnom, számot adnom semmiről. Élveztünk minden pillanatot. A feleségemtől nem akartam elválni, mert szerettem és szeretem a mai napig. Ráadásul ott vannak a gyerekeink. Imádom őket. Tudom, hogy döntenem kell, de attól félek, hogy érzelmileg képtelen vagyok visszatérni a feleségemhez..."Mit ne tegyen a hűtlen partner

1. Ne sürgesse a párját
2. Ne akarja megfordítani a helyzetet és ne csináljon magából áldozatot
3. Ne magyarázkodjon
4. Próbáljon meg most, ha eddig nem sikerült őszinte lenni önmagához és a párjához
5. Nem kell kényszeres lelkiismeretfurdalást okozni - ne sajnáltassa magát önmaga előtt
6. Ne kényszerítse, ne sürgesse a párját azért, hogy ne szenvedjen tovább
7. Ne akarja egyedül megoldani a kialakult konfliktust, különösen akkor, ha szereti a párját és szeretné a kapcsolatát megmenteni.

 

HOGYAN REAGÁLHAT A HŰTLEN FÉL, aki lezártnak tekinti a szeretői kapcsolatot?

Nem mindegy, hogy kiderült vagy elmondta!

Ha kiderült, tisztázza magában: ha titokban marad a kapcsolata, még mindig folytatná vagy akkor is abbahagyta volna?
Ha elmondta: feltehetően szeretné megmenteni a párkapcsolatát és rájött, hogy nem szeretné elveszíteni a párját. Gondolkodjon azon, hogy tényleg erre volt szüksége ahhoz, hogy átérezze, kit veszíthet el?

De akár elmondta, akár kiderült, a legtöbb esetben a hűtlen fél úgy gondolja, hogy részéről vége, lezártnak tekinti a kapcsolatot, tehát minden mehet tovább. Nem veszi figyelembe, hogy a párjának időre van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza a megcsalást és eldöntse: folytatni akarja a kapcsolatot vagy inkább elválik.

 

Megmenthető minden kapcsolat?

Szeretném azt írni, hogy igen, de sajnos nem.
Egy kapcsolatot sok minden tarthat életben, ami nem feltétlen jelent minőségi életet. Ezek lehetnek az anyagiak, a szex, a munka, a közösen felépített élet és természetesen a gyerekek.

A legfontosabb az, hogy olyan helyzetbe soha ne menjünk bele vagy ne maradjunk benne, ami a saját tűrőképességünkön túl mutat. Ez előbb vagy utóbb megbetegíti a lelkünket és a testünket.kapcsolatOnline párkapcsolati tréning