Mi történik a párkapcsolati tanácsadáson?

A párkapcsolati konzultációról

A párkapcsolati konzultáció akkor lesz eredményes, ha mindketten meg akarjátok oldani a konfliktusokat. A lelkesedés mértéke, különbsége nem befolyásolja a sikert.

Mennyi idő? Hány alkalom?

A párkapcsolati tanácsadás ideje: 1 alkalom 60 perc. Az első konzultáció 2, max. 3 óra is lehet. Ez mindig az adott problémától függ és attól, hogy mennyi időt és költséget szántok magatokra.

Vannak olyan párkapcsolati problémák, amelyek átbeszéléséhez, megoldásához 1, maximum 2 alkalom (2×60 perc) is elegendő. Más esetben akár 6-8-10 alkalom is lehet. Ebben az esetben hetente, majd kéthetente, végül háromhetente találkozunk.

Együtt vagy külön-külön jöjjetek?

Az első alkalomra mindenképp együtt érkezzetek. Amikor találkozunk,  megbeszéljük, hogyan tovább.

Mi történik a párkapcsolati tanácsadáson?

Miután bemutatkoztunk, megkérlek benneteket, hogy mondjátok el, mivel kapcsolatban kerestetek, mire szeretnétek megoldást találni, mit vártok el a párkapcsolati tanácsadástól. Van, amikor az elképzelések alapján érünk célba, de az is előfordul, hogy más irányt vesz a beszélgetés. Utóbbi esetében eddig ismeretlen útra lépve, új célokat kitűzve haladunk tovább. És az is megtörténhet, hogy a párok a megszerzett tudás birtokában nem kívánnak változtatni a hozzáállásukon.

Amennyiben egynél több alkalommal találkozunk, házi feladatokat is adok. Ezek könnyen teljesíthető, párkapcsolatot erősítő feladatok.
Fontos: nem végzek pszichoterápiás kezelést, valamint pszichoterápiás eszközöket és módszereket sem alkalmazok!


Mennyire kell megnyílni?

Mindig annyit mondj magadról, a kapcsolatodról, az életedről, amennyi a konfliktus, az adott helyzet megoldásához szükséges. Lassan haladunk, abban a tempóban, ami a kapcsolatod számára nem megterhelő és képesek vagytok befogadni az új ismeretet.

Mi van, ha nem így képzelted, kiderül, nem vagyok szimpatikus, vagy valami miatt nem tudsz a pároddal velem dolgozni?

Nyugodtan elmondhatod, hogy nem így képzelted, és szeretnéd befejezni a konzultációt. Nem fogok megsértődni, mivel természetes, hogy nem lehetünk mindenkinek egyformán szimpatikusak. Ha nekem sem sikerül ráhangolódnom, akkor én is elmondom.

Az első pillanattól kezdve őszinte leszek hozzád és a párodhoz. Mivel rólatok van szó, a ti érdeketekben történik minden, ezért fontos, hogy tényleg olyan szakembert találjatok, akivel egymásra tudtok hangolódni és nem kell görcsölni, feszengeni 60 percen keresztül.

Mikor sikeres egy párkapcsolati tanácsadás?

Páronként eltérő a siker titka, hiszen ahány párkapcsolat, annyi konfliktus, annyi megoldás.
A kapcsolat dinamikáját nagyban befolyásolja, hogy ki milyen családból érkezett, milyen szokásokat hozott magával, hogyan látja a férfi és női szerepeket, mi a véleménye az anyagi kérdésekről (ki kezelje a pénzt, közös vagy egyéni kassza). Továbbá meghatározó tényező a vallás, a szülőkkel (anyós, após), testvérekkel, rokonokkal, családtagokkal való kapcsolat, szexuális vágyak, konfliktuskezelési módszerek, szokások, hagyományok, stb.

Röviden: akkor sikeres a párkapcsolati tanácsadás, ha a párok elköteleződtek egymás iránt, és képesek felelősséget vállalni egymásért, önmagukért.

Mikor nincs értelme?

Ha csak az egyik fél akarja, és a másik inkább kíváncsiságból jön.
Sokszor előfordul, hogy elvárásokkal érkeznek a párok. Elképzelik, mi kell ahhoz, hogy rendeződjön a kapcsolatuk. Vannak, akik kifejezetten olyan tanácsadót, párterapeutát keresnek, akik  visszaigazolják a gondolataikat. “Látod, pont erről beszéltem”-mondják a párjuknak. Ebben az esetben nem párterapeutára van szüksége, hanem egy jó ügyvédre. A párkapcsolati tanácsadónak nem az a feladata, hogy igazat adjon, vagy kiálljon valaki mellett, hanem az, hogy pártatlanul vezesse az üléseket.

Ha nincs idejük a pároknak, rögtön, azonnal akarnak mindent, lusták tenni egymásért, de közben elvárják, hogy történjen valami pozitív változás kettőjük között, a tanácsadóra próbálják hárítani a felelősséget. Elvégre ő a szakember. Ebben az esetben a konzultáció és a ráfordított összeg kidobott pénz az ablakon.

Mi van akkor, ha a párod nem akar veled jönni?

Semmi gond, egyedül is elkezdheted.
Minden változás azzal kezdődik, hogy kimondjuk: NEM!
Minden egyes újabb lépés, változás az eddigi kialakult rendszerre, helyzetre hatással van.
A konzultációkon lehetőség lesz átgondolnod, hogy milyen lehetőségeid vannak. Sokan itt döbbennek rá, hogy pl. eddig bántalmazó kapcsolatban éltek, mivel a párjuk folyamatosan megalázta, szavakkal bántotta, cikizte, gúnyolta őket. Nem vették figyelembe az igényeiket, azokra szándékosan nem figyeltek.

Kérdésed van a konzultációval kapcsolatban?

Kérem, bizonyítsa, hogy nem robot. Válassza ki a kulcsot.

Aranyos Zsolt párkapcsolati mediátor – parkapcsolatban.com  |  Adatkezelési szabályzat, vásárlási feltételek