miért akkor csal meg, amikor kicsi a gyerek

Miért akkor csal meg, amikor kicsi a gyerek?

Történetünk szereplői Enikő és Zoltán (a neveket megváltoztattam) 3 éve házasodtak össze, azóta született egy kislányuk. A házasság előtt kb. 1 éve ismerkedtek meg, és olyan igazi hollywood-i történet volt az övéké. Boldogan éltek, egészen addig, míg egy nap kiderült, hogy Zoltán a kolléganőjével megcsalta a feleségét. Enikő teljesen magába zuhant, egyszerűen nem értette mi történt a férjével. Úgy gondolta, minden rendben közöttük, ráadásul már a második gyermeket tervezték.

A nagy dolgok mindig csendben, lassan történnek. Szinte észrevétlenül kerülünk olyan helyzetbe, aminek végül beláthatatlan következményei lehetnek. A megcsalás az egyik legfájdalmasabb dolog, ami megtörténhet egy párkapcsolaton belül. De miért akkor lépett félre, amikor még kicsi a baba? – kérdezte Enikő teljesen magába zuhanva.

Ha nem a kifogásokat, hanem a tényeket próbáljuk megfogalmazni, akkor a legtöbb esetben ezt hallani a férfiaktól:
– Úgy éreztem, hogy már nem vagyok neki fontos, alig töltött velem időt, amikor közeledtem felé, elutasított, soha nem dicsért meg semmiért, úgy éreztem csak arra vagyok jó, hogy pénzt keressek. Másodhegedűs lettem a gyermekünk mellett, akivel, nyilván érthető módon rengeteg időt töltött. Ha csak egy százalékát kaptam volna a figyelmének, nem érzem magam úgy, mint egy kivert kutya. Az utóbbi hetekben állandóan csak utasítgatott, nem simogatott meg, nem volt velem kedves, érzelmileg elhidegültünk.

Viszont az éremnek mindig két oldala van.

Egy másik cikkben írtam már arról, hogy amikor a baba útban van, minden nő életében nagy változások történnek. A férfiak és nők új élethelyzetbe kerültek, amit csak közösen tudnak megoldani! Ebben a különleges helyzetben a férfi és a nő számára egyaránt fontos, hogy mindketten érezzék, szeretik egymást és fontosak egymás számára. Még akkor is, ha a körülmények erősen befolyásolják a helyzetet.

Kardinális kérdés: a szex

Probléma adódhat abból, ha a férfiak rosszul értelmezik a feleségük viselkedését, megnyilvánulásait. Az elutasítás több esetben úgy fordítják le maguknak, hogy nem kíván, kevés vagyok neki, nem képes megérteni, hogy ez nekem milyen fontos.

Így kielégületlenül, megsértve a türelmetlenebb férfi csak azért is szexet akar. Mivel nem kérdez, nem akarja megtudni, mi lehet a feleségével, eldönti magában: neki ez jár. Úgy is mondhatnánk, egy kis szexmentes idő és máris feje tetejére állt a világ!

Egy régóta figyelmes kolléganő, egy váratlan találkozásból kibontakozó flört, egy régi ismerős, aki épp ráér, hogy meghallgassa egy magát magányosnak, szomorúnak tartó férfi siralmait pont elég arra, hogy a régen várt élményt megkapja. A gyengédséget, az odafigyelést, a kényeztetést. Röviden: a szext.

Mert a férfi a szex által frissül fel. A nő viszont akkor tudja elengedni magát, akkor tudja átadni magát a férfinak, ha frissnek érzi magát.

Miután megtörtént, vannak akik bevallják az elhajlást, míg mások maradnak, hiszen egy szerető nem jár elkötelezettséggel.

És adódik az újabb konfliktus, amire sok férfi, férj, apa nem gondol.

A szerető előbb-utóbb többet akar majd. Ez vagy kényelmetlenül érinti az elcsábult férfit, aki gyorsan tovább áll, vagy elkezdődik a hazudozás, a leplezés. Rosszabb esetben a harmadik fél, a szerető elkezd visszaélni a helyzetével, és végül előáll a nagy kérdéssel: döntsd el, ő vagy én. A legrosszabb esetben már ő is babát vár.

A megcsalás, hűtlenség sokkal nagyobb érzelmi fájdalommal jár, mint azt előtte gondolták.
A házasság sok mindenre megtanít minket:
– kölcsönös odafigyelés egymásra
– hűség
– türelem
– kitartás
– alázat
– gondoskodás
– szeretet
– lemondás

Persze előfordul, hogy akik hadilábon állnak önmagukkal, kicsi az önbizalmuk vagy nem szeretik a kötelezettségeket, inkább megmásznák a Himaláját vagy napi 12 órát dolgoznak, csak azért, hogy ne kelljen odafigyelni magunkra, egymásra.

Kiválóan asszisztálnak mindehhez a napi bulvárműsorok vagy az internet. Elhisszük, jó ez így, ahogy van, ők is így élnek.

Elhitették a pasikkal, hogy a nők azonnal kaphatók a szexre, elég egy fejbiccentés, mindig csinosak, fittek, kedvesek, aranyosak, mindegy, hogy nemrég adtak életet egy kisbabának.

És még azt is elhitették a férfiakkal, hogy mindenen és mindenkin átgázolva kell érvényesíteni az akaratukat, különben gyengének tartják őket.

Mit lehet tenni ilyen helyzetben?

Azt, amire kevesen vállalkoznak. Megtudni, mi miért történik. Ha nem tudom mire való a kulcs, akkor egy vascsomót tartok a kezemben. Abban a pillanatban, amikor tisztában vagyok azzal, hogy kiből mit vált ki a másik viselkedése, vagy férfiként és nőként miért gondolkodunk ugyanarról a dologról másként, akkor ezredik alkalommal sem fogjuk félreérteni egymást.

A férfi pl. ölelésre, bátorításra, elismerésre, érintésre vágyik. A nő kedvességre, figyelemre, biztonságra.

Amikor a férfi megtanul várni, a nő pedig biztosítja őt arról, hogy szereti, kívánja, de most ebben a megváltozott helyzetben ezt most ritkábban tudja kifejezni, akkor a fenti események nem történnek meg.

A férfi türelmesen várni fog, nem lép félre, mert tudja, mi történik és nem hiszi azt, hogy csak a pénze kell.

A legtöbb félrelépés, megcsalás, érzelmi elhidegülés a hiányos ismeretekből, téves gondolatokból származik. Sok pár kezdi így a mondatát: „De én azt hittem, hogy…”

Ha csak a testi vágyak tartanak össze minket, akkor a legkisebb csalódás is elegendő indok lesz arra, hogy az elutasítást megélő fél egy másik testtel keressen kielégülést.

Amire építjük a kapcsolatunkat, az lesz az erőssége. Amit pedig kihagyunk belőle, az lesz a gyenge pontja.