Történetünk szereplői, akik legyenek Enikő és Zoltán 3 éve házasodtak össze, azóta született egy kislányuk. A házasság előtt kb. 1 éve ismerkedtek meg, és olyan igazi hollywood-i történet az övéké. Boldogan éltek, míg egy nap kiderült, hogy Zoltán a kolléganőjével megcsalta a feleségét. Enikő teljesen magába zuhant, egyszerűen nem értette mi történt a férjével. Úgy gondolta, minden rendben közöttük és már a második gyermeket tervezték.

A nagy dolgok mindig csendben, lassan történnek. Szinte észrevétlenül kerülünk olyan helyzetbe, aminek végül beláthatatlan következményei lehetnek. A megcsalás az egyik legfájdalmasabb dolog, ami megtörténhet egy párkapcsolaton belül. De miért akkor lépett félre, amikor még kicsi a baba? – kérdezte Enikő teljesen magába zuhanva.

Ha nem a kifogásokat, hanem a tényeket próbáljuk megfogalmazni, akkor a legtöbb esetben ezt hallani a férfiaktól:
– Úgy éreztem, hogy már nem vagyok neki fontos, alig töltött velem időt, – amikor közeledtem felé, elutasított, a legtöbbször nemet mondott, olyan volt, mintha egy apácát vettem volna feleségül, – soha nem dicsért meg semmiért, úgy éreztem magam, mint aki csak azért van, hogy pénzt keressen, – másodhegedűs lettem, – állandóan csak utasítgatott, nem simogatott meg, nem volt velem kedves, érzelmileg elhidegültünk. A férfiak számára mindegyik fontos helyen szerepel.

Viszont az éremnek mindig két oldala van.

Egy másik cikkben írtam már arról, hogy amikor a baba útban van, minden nő életében nagy változások történnek. A férfiak és nők új élethelyzetbe kerültek, amit csak közösen tudnak megoldani! Ebben a különleges helyzetben a férfi és a nő számára egyaránt fontos, hogy mindketten érezzék, szeretik egymást és fontosak egymás számára.

A probléma akkor kezdődik, amikor a férfiak a saját kielégületlenségük, sérelmeik miatt úgy gondolják, hogy nekik továbbra is jár a szex – ha már a párjuk “elutasítja” őket. Egy kis szexmentes idő és van, akinél máris feje tetejére áll a világ! Amúgy is, egy szerető nem jár elkötelezettséggel. Viszont a szerető előbb-utóbb többet akar majd, ami kényelmetlenül érinti az elcsábult férfit, ezért gyorsan tovább áll – innen is. Rosszabb esetben a harmadik fél nem hagyja annyiban. Máris egy szappanopera kezdődik, ahol a történetnek három szereplője lesz: a szerető, a férj és az otthon babát váró feleség.

A megcsalás, hűtlenség sokkal nagyobb érzelmi fájdalommal jár, mint azt előtte gondolták. A házasság sok mindenre megtanít minket: – kölcsönös odafigyelés egymásra – hűség – türelem – kitartás – alázat – gondoskodás – szeretet – lemondás Persze előfordul, hogy inkább megmásznánk a Himaláját vagy napi 12 órát dolgozunk, csak ne kelljen odafigyelni magunkra, egymásra.

Kiválóan asszisztálnak mindehhez a napi bulvárműsorok vagy az internet. Elhisszük, jó ez így, ahogy van, ők is így élnek. A képernyőn minden nő azonnal kapható a szexre, mindig csinosak, fittek, kedvesek, aranyosak, mindegy, hogy nemrég szültek vagy naponta 10 dolgot is meg kell csinálniuk. A férfiak mindenen és mindenkin átgázolva érvényesítik akaratukat. Csak a gyengék maradnak le!

Mit lehet tenni ilyen helyzetben? Nagyon fontos lenne tudnunk, hogy mikor mi játszódik le egy párkapcsolatban, a férfiban és a nőben. Ehhez elkerülhetetlen az újabb ismeretek megszerzése. Pl. egy szakember felkeresése, aki segíthet megismerni a párkapcsolatok dinamikáját, működését. A férfiak sokszor szívesebben bogarásszák a motorteret, a sportújságok eredménylistáját, korán felkelnek egy jó kapás reményében, de ez is azt bizonyítja, amire van idő, arra mindig lesz!

A férfi pl. ölelésre, bátorításra, érintésre vágyik. A nő kedvességre, figyelemre, biztonságra.

A legnehezebb helyzetekben, ha tudjuk egymásról, hogy férfiként és nőként mi zajlik le a másikban, mire vágyik, mit szeret, mit utál, akkor nem kell kitalálni, mit miért csináljunk.

A férfi – ha nehezen is – de megtanul várni, a nő pedig biztosítja őt arról, hogy szereti, kívánja, de most ebben a megváltozott helyzetben ezt most ritkábban tudja kifejezni. Legyen türelemmel. A férfi türelmesen várni fog, nem lép félre, mert tudja, mi történik és nem hiszi azt, hogy bekerült a sarokba. A legtöbb félrelépés, megcsalás, érzelmi elhidegülés a hiányos ismeretekből, téves gondolatokból származik. Sok pár kezdi így a mondatát: „De én azt hittem, hogy…”

A kommunikáció hiánya, ha nem vagyunk kíváncsiak egymás érzelmi világára, gondolatára, csak a teste és az élvezet érdekel, illetve az, hogy mindegy mi van, csak jól érezzük magunkat, akkor a legkisebb csalódás is indok lehet arra, hogy „nekem ez jár”. Egy új, szenvedélyesebbnek tűnő partnerrel nem lesz minden jobb. Csak másként lesz rosszabb! És még nem beszéltünk az ilyen helyzetek legnagyobb veszteséről, a gyerekről!