Nézeteltérések kezelése

Mit tegyünk nézeteltérés esetén?

Talán az egyik legnagyobb kihívás, amikor tudjuk és érezzük, hogy egy bizonyos kérdésben vagy helyzetben nem tudunk közös nevezőre jutni.

“Ha megtanuljuk elfogadni egymás nézeteit, és közösen keresünk megoldást a problémákra, akkor nem ellenfélként, hanem szövetségesként tekintünk egymásra, és képesek leszünk kezelni a házasságban óhatatlanul felmerülő nézeteltéréseket.” Gary Chapman

 

Párkapcsolati mítosz,

hogy akkor jó a házasság, ha mindenben egyet értenek a párok. Akik így gondolkodnak, azoknál minden egyes konfliktus azt jelenti: mi nem illünk össze.

 

A partnerünk nem a klónunk,

nem olyan, mint amilyenek mi vagyunk, ezért valahol kötelességünk is, hogy bizonyos időközönként másként lássuk a világot. Miért ne lehetne egy másik elképzelés is ugyanolyan jó, mint a miénk?

 

Ha nem értünk egyet, attól még értékelhetjük, megérthetjük, elfogadhatjuk a másikat.

Roland szerint a legjobb színész Harrison Ford. Tünde viszont jobban kedveli Tom Cruise-t. Amikor filmet néznek, és lehetőség adódik rá, folyamatosan cikizik a színészeket. Az üzenet igazi tartalma: “én sokkal jobban tudom, ki a legjobb színész, ehhez te nem értesz! Majd én megmondom a tutit, a frankót, mint mindig…”

Roland és Tünde is azokhoz hasonlítanak, akik folyamatosan azzal töltik az idejüket, hogy meggyőzzék a partnerüket a saját nézeteikről. Számtalan technikát alkalmaznak, hogy megnyerjék a “kinek van igaza” háziversenyt. Sok felesleges energiát fordítanak egy soha véget nem érő küzdelembe.

Közben egy fontos dologról lemaradnak: soha nem tudják meg, ki, miért kedveli Fordot vagy Cruise-t. Na meg különben is – ahogy Platón mondja: “Egyetlen nézeteltérés sem éri meg az idegeskedést.”

 

A nyitottság ereje

Ha Roland és Tünde nyitott lenne egymás felé,  akkor lehet, hogy olyan sztorikat idézhetnének fel, amin együtt tudnának nevetni, és a kapcsolatuk, szeretetük elmélyülhetne.

 

A cél: egyetértés helyett megértés!

Aranyos Zsolt párkapcsolati mediátor – parkapcsolatban.com  |  Adatkezelési szabályzat, vásárlási feltételek