Nyitott házasság - tényleg a szeretet legmagasabb foka?

Fotó: RTL Klub

Ma olvasom a hatalmas betűket,

mert ugye mindig kell valami jó, eladható sztori:
Nyitott házasságukról vallottak a Nyerő Páros játékosai: „Izgató és fájó is egyben, amikor a másik azt meséli, mi történt vele előző este”

Ha ez még nem lenne elég:
„Ahogyan mi mondjuk, a szeretet legfelsőbb foka az, amikor a párodat nem akarod élményektől, boldogságtól és kalandoktól megfosztani, ezért a saját érzéseidet és fájdalmadat tanulod meg kezelni, és szemet hunysz afölött, ha mással is együtt van.”

Elkezdek gondolkodni, anélkül, hogy bárkire is rá akarnám erőltetni mi a jó vagy mi a rossz – már ami a párkapcsolatot illeti. Az én mércém ugye nem mások mércéje. Csakhogy…

Először.

A szeretetnek nincsenek fokozatai.

Az vagy van, vagy nincs.

Másodszor.

Ha a párod olyan élményekre vágyik, ami tőled független, és abban nem vagy benne, akkor ő valóban a párod, a te igazi szövetséges társad, akivel jóban-rosszban együtt, akire mindig számíthatsz?

Inkább egy barát, jó ismerős, esetleg egy szerető. (a szerető nem csak attól szerető, hogy máshol lakik és titokban szexelnek)


Ki az, aki olyan fájdalmakat akar megtanulni kezelni, ami arról szól, hogy a számára legfontosabb férfi vagy nő pont őt hagyja ki a jóból, a közös élményekből? Amikor elmegy bulizni, szexelni mással, akkor ő otthon ül és tv-zik vagy a laptopot nyomogatja. Ez lenne a szeretet legmagasabb foka? – már ha lenne fokozata. Ebben kételkedem.

De ha ez nem lenne elég, még van tovább is.
„Ez csak olyan kapcsolatban tud működni, ahol nagy a bizalom és a szeretet. Csak olyanhoz akartam férjhez menni, aki mellett szeretnék megöregedni, de ez nem zárja ki azt, hogy más is érdekeljen.”


A bizalomnak sincsenek fokozatai.

Vagy bízok valakiben, vagy nem.
Megöregedni lehet egy barát, haver, egy szerető, de két szomszéd mellett is.


Bevallom, még nem láttam olyan párkapcsolatot, ahol ez a nyitott kapcsolat mindkét fél számára egyformán elfogadható lett volna.

Hiába mondták, valahogy másként alakultak a dolgok. Néhány konzultáció után mindig kibukott valakiből, hogy azért ez neki nem olyan jó, de elfogadja, beletörődött.

S hogy miért mentek bele a “játékba”? Mert nem akarták elveszíteni, volt kihez hazamenni, önbizalomhiányban szenvedtek, nem értették a szeretet szavát, csak a fájdalmat ismerték, el sem tudták képzelni, hogy nekik lehet erkölcsi tartásuk, stb.


„A kapcsolatuk az őszinteségre épül, így klasszikus értelemben szó sem lehet megcsalásról.”

Meglátásom szerint ez nem őszinteségre épülő kapcsolat, mindjárt leírom, szerintem miről szól.


Olyan sincs, hogy klasszikus megcsalás. Csak megcsalás van.

Az más kérdés, hogy kinél, hol kezdődik. A megcsalás pedig nem attól megcsalás, hogy titokban lefekszünk valaki mással, másokkal, hanem attól, hogy egy idegen, kapcsolaton kívüli személynek adom azt, amire egyedül a partnerem formálhat jogot. Hiába színezzük, szépítjük, ez megcsalás.

… és ha már őszinteségről beszélünk, akkor az lenne őszinte és egyenes, ha ezt olvashattam volna: igen, mi nyitott házasságban élünk, és rendszeresen megcsaljuk egymást.


És végül a zárósor: „Az is izgató és fájó is egyben, amikor a másik azt meséli, mi történt vele előző este.”

Ebben az esetben ez nem szeretetre és bizalomra épülő kapcsolat, semmi köze hozzá.

Ez egyfajta szado-mazo játék, amit házasság névre kereszteltek.

Csak azért, mert valamire azt mondjuk ez a szeretetről szól, attól még nem az!!!

A szeretet nevében sok minden történt már ezen a földön. Öltek, üldöztek, kivégeztek, megcsaltak, férfiak és nők önző vágyaikat kielégítették, és még sorolhatnám.


Most pedig a „legmagasabb” szeretetre hivatkozva próbálják elhitetni egymással, másokkal, hogy a megcsalás, a hűtlenség milyen szuper dolog két ember életében, és a felnőtté válás jele?


Szerintem nem ez a szeretet. Semmi köze hozzá.


… aki nem hiszi, járjon utána, nézze a Nyerő párost, és bizonyosodjon meg arról, hogy valóban annyira őszinte és szeretetben gazdag egy ilyen alapokra épülő párkapcsolat. Majd mindenki vonja le a következtetéseket.


A teljes Blikk riport itt olvasható >

Aranyos Zsolt párkapcsolati mediátor – parkapcsolatban.com  |  Adatkezelési szabályzat, vásárlási feltételek