Örökölt családi mintáink a párkapcsolatban

Egyéni vagy párkapcsolati konzultáció

ororkolt csaladi mintaink03
ororkolt csaladi mintaink01
ororkolt csaladi mintaink02

Amikor egyre nehezebbnek tűnik minden, és minden összejátszik ellenünk, könnyen azt érezhetjük, képtelenek vagyunk változni. Ilyenkor könnyebb, járhatóbb útnak tűnik másokra, a szülőkre, nagyszülőkre hárítani a felelősséget. Biztosan miattuk vagyunk ilyen szerencsétlenek. De ha szembenézünk önmagunkkal és kimondjuk: én nem akarok így élni, akkor megtettük az első lépést.

 

Amennyiben mégis a kényelmes megoldást választanánk és maradunk a hibáztatásnál, kifogásoknál, akkor könnyen előfordulhat, hogy gyermekeink, unokáink – hozzánk hasonlóan – minket vádolnak majd a rossz minták, szokások, beidegződések miatt. Rosszabb esetben pedig ők is továbbadják gyermekeiknek, unokáiknak.

 

Szeretném, ha tudnád:

ebben az önmagaddal vívott küzdelemben nem vagy egyedül.

Nagyon sok kiváló szakember lehet a segítségedre.

 

Örökölt családi mintáink

 

Amikor felfedezzük, hogy milyen szülői, nagyszülői parancsokat kaptunk (úgy is írhatnám, hogyan “hipnotizáltak”) és ezek hogyan hatnak ránk, rajtunk keresztül a párunkra, gyermekeinkre, környezetünkre, egyszerre érezhetünk döbbenetet, kimondhatatlan fájdalmat, és vágyat arra, hogy ezentúl másként csináljuk. Ekkor szembesülünk azzal, hogy felmenőinkhez hasonló viselkedésünkkel megbántottunk másokat.

Ha eldöntjük, hogy esélyt adunk magunknak a változásra, már csak az a kérdés, hogyan.

Vannak, akik számára nagy kihívást jelent az érzések kifejezése és az erőszakmentes kommunikáció. Sok gyermek életéből hiányzik a szülő-gyermek minőségi idő. Nem úgy nőnek fel, hogy az apjuk a térdén ülve tanulnak bölcs dolgokat a világról, annak törvényszerűségeiről, édesanyjuk közelségében a szeretet erejéről és a jól működő párkapcsolat titkairól.

Akik nem tanulják meg, hogy milyen érzés az őszinte, nyitott kommunikáció, azok számára nehéz kíváncsian és türelmesen meghallgatni a tőlük eltérő gondolatokat. Tiszteletben tartani, ha valakinek jobban tetszik a kék sportcipő, mint a fekete csizma.

Sokan beszámoltak arról, hogy elsősorban feladataik, kötelességeik voltak, a véleményükre úgy istenigazából nem voltak kíváncsiak. Ezért nem nehéz kitalálni, hogy aki ilyen környezetből indul, mit visz magával a párkapcsolatába és hogyan próbál élethelyzeteket megoldani.

 

Ha valamivel kapcsolatban nincs tudásunk, ismeretünk, ott az ösztön segít túlélni. Csakhogy egy párkapcsolatot nem lehet erre építeni.

 

Ösztönösen nem lehet megérteni, miért kommunikál másként a nő és a férfi. Miért mondja egy nő a pasijára azt, hogy fafejű, miközben ő csak racionálisan elmagyarázza az igazságot azzal kapcsolatban, miért nem tűnt figyelmesebbnek egy adott szituációban.

Az ösztönös élet sok vitához, ellenségeskedéshez, erőszakoskodáshoz, hatalmi harchoz, tiszteletlenséghez, figyelmetlenséghez vezethet. A férfi és női szerepek összemosódnak vagy nem alakulnak ki.

Vannak, akik azt gondolják, attól lesznek önmaguk, ha őszintén kimondják másoknak a véleményüket. Bumm, bele a közepébe. Ha megsértődnek, hát megsértődnek. Úgy vannak vele, biztosan nem bírják az őszinteséget. Miután sikerül számtalan embert megbántaniuk, talán lassan megértik, ez inkább tapintatlanság, bunkóság. Egy csirkecombot lehet nyersen, tányérra vetve odatolni, vagy előkészítve szépen, ízletesen megsütni, majd tálalni.

Szerintem az igazi cél inkább az, hogy amit szeretnék kifejezni, az a befogadó fél számára fogyasztható állapotba kerüljön. Ne bántsuk meg vele a másikat, a párunkat, akivel szeretjük egymást.

Ha észrevetted magadon, hogy

– döntésképtelen vagy,
– nem tudsz leszakadni a szüleidről,
– a boldogságod másoktól függ,
– könnyen befolyásolható vagy,
– mást csinálsz, mit amit szeretnél

– esetleg erőszakosan kommunikálsz,
– inkább követelsz, mint kérsz,
– türelmetlen vagy a párodhoz,
– nem vagy kíváncsi a véleményére,
– mindent te akarsz megmondni,
– nem tiszteled,

akkor lehet, hogy te is magaddal hozott, számodra előnytelen családi mintákat követsz.

KONZULTÁCIÓ

A konzultációra várom azokat a párokat (párkapcsolati konzultációra), vagy nőket és férfiakat (egyéni konzultációra), akik szeretnék az otthonról hozott mintákat felfedezni, átalakítani, mert fontosnak tartják, hogy jól bánjanak önmagukkal és a párjukkal.

Várlak, ha
felismerted magadon, hogy bizonyos dolgokat pontosan ugyanúgy csinálsz, mint a szüleid, a nagyszüleid, vagy azok a felnőttek, akik között nevelkedtél,
szeretnél nemet mondani, de nem tudod, hogyan legyen az a bizonyos máshogyan,
szeretnél új mintákat megismerni, bevinni, amelyek jobban segítik az életed, a párkapcsolatod.

Aranyos Zsolt párkapcsolati mediátor – parkapcsolatban.com  |  Adatkezelési szabályzat, vásárlási feltételek