Ott feltámad a szeretet

Szerintem nincs igazi ünnep izgatott készülődés nélkül, és csak oda érdemes vendégként érkezni, ahol vágynak a vendég érkezésére.

Mit jelenthet számunkra 2020 áprilisában a húsvéti készülődés?

Egész biztosan nem azt, amit az elmúlt években megszokhattunk. Valószínűleg a nagy bevásárlások elmaradnak, a legtöbben nem kelünk útra, hogy rímes vagy rímtelen költemények kíséretében végigöntözzük az elhervadás szélén álló hölgyeket. A tarisznyába sem kerül a versmondásért járó festett tojás vagy édesség. De nem kell félni a szörnyen büdös kölniktől sem, ezáltal a frizurák megmenekülnek az esti maratoni hajmosástól.

Mi marad, ha mindez eltűnik?
A lényeg.

Az, amivel kevésbé foglalkoztunk, mert a külsőségek, a tartalmatlanná tett szokások néhol fontosabbak lettek.
A húsvét ugyanis több, mint egy cuki kis locsolóvers vagy egy szépen megfestett tojás a sonkás tányér mellett.

Úgy látszik, hogy a 2020-as húsvét most kifejezetten a lényegre összpontosít: a szívünkre és a szeretetünkre.

Azt üzeni, amit mindig is akart: volt Valaki, egy „Emberfia”, aki nem csak beszélt arról, hogyan érdemes ezen a világon élni, hanem megmutatta, számára mit jelent az a szó, hogy szeretet. Lehetetlen vállalkozásnak tűnt, és ma is annak tűnik. Közülünk ki lenne képes arra, hogy meggyógyítsa azt, akiről tudja, hogy később majd a halálát kívánja, tanítsa azt, aki később bemártja mások előtt, segítsen annak, aki köszönet helyett inkább belerúg? Pedig ő azt mondta: nagy dolgokra képes az ember.

Húsvétra készülődve, tojásfestés közben vagy helyett, talán jobban figyelünk a hívó szóra is: „csendesedj el, figyelj befelé, és ezáltal felfelé. Legyél újra ember, és hidd el, hogy a szeretet, a türelem, a kedvesség, a lemondás, az önzetlenség nem a gyengeség jele. Ezek az igazán erős emberek jellem-tulajdonságai”

Az üzenet minden évben elhangzik. Csendben, méltósággal. Csak az hallja meg, aki meg akarja hallani.

Figyeljünk, készüljünk.

Mert ünnepelni csak ott lehet, ahol el- és felkészültek az ünnepre.
… és ott feltámad a Szeretet.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük