Te+én

Egyperces történetek pároktól, párokról, akik párkapcsolati konfliktusaik miatt nem tudtak aludni – de ma már nyugodtak az éjszakáik

KOMMUNIKÁCIÓS PROBLÉMA
Ildikó határozottabb volt, mint Sanyi. Ezért Sanyi a kapcsolatában sokszor úgy érezte, hogy Ildikó leuralja. Állandóan azért küzdött, hogy neki is igaza legyen. Ildikó megértette, hogy Sanyi számára fontos az, hogy férfinek érezze magát a kapcsolatában és ne egy hülye gyereknek, akit folyton irányítani kell.

Ha kommunikációs problémával keresel meg a pároddal, akkor azon dolgozom, hogy ráérezzetek a könnyedebb, de tartalmas kommunikáció ízére. Ennek egyik titka a személyiségetekben rejlik. Mivel minden párnak sajátos dinamikája van, ezért fontos, hogy megismerjétek a saját ritmusotokat. Természetesen mindezt humorral, kreativitással és sok-sok érzelemmel fűszerezve.

 

FÉLTÉKENYSÉG
Eszter elmondása szerint a férje Ottó nagyon féltékeny volt. Rendszeresen nézegette a telefonját, állandóan kérdezősködött, faggatta, hogy mikor, hol, kivel volt. Nem értette miért, hiszen szereti őt, és soha senkivel nem csalná meg. Kiderült, hogy Ottóban kialakult egy félelem azzal kapcsolatban, hogy Esztert elveszítheti, mivel nagyon szereti, de nem tartja magát egy vonzó férfinak. Szerinte bármikor találhatna jobbat tőle. Ezért kialakult nála egy intenzív féltékenység, amit már ő sem tudott megfelelően kontrollálni. Ottó végül lassan megértette, hogy Eszter – a férfi gondolkodástól eltérően – nem a külső szépséget tekinti a legfontosabbnak, hanem azt, hogy érzelmileg biztonságban érezze magát a férje mellett – akit történetesen nagyon szeret. Ottónak meg kellett tanulnia, hogy ne magából induljon ki, ne alkosson véleményt a felesége helyett, különösen ne érzelmi kérdésekben, hanem figyelmesen hallgassa meg a feleségét.

A féltékenység nem egyenlő az aggódással. Az aggódás pedig nem féltékenység. Egy férfi soha ne akarja kitalálni, hogy egy nő mit gondol vagy érez, és mi a fontos a számára, mert úgysem tudja. De ez fordítva is igaz!

 

KONTROLL

Mónika és Balázs kapcsolata az utóbbi időben azért kezdett megromlani, mert Balázs egyre több mindenbe beleszólt. Mónika helyett akarta eldönteni, hogy mikor, mit vegyen fel, mi a jó neki és mi a rossz, hogyan neveljék közös gyermeküket. Mónika lassan kezdte elveszíteni önmagát ebben a kapcsolatban, Balázs pedig nem értette, mi a baj azzal, ha jót akar neki.
A párkapcsolati tréningen Balázs lassan felismerte, hogy Mónika nem a tulajdona. Azzal, hogy ő dolgozik és keresi a pénzt, nem indok arra, hogy így viselkedjen. Mónika kimondta, hogy úgy érzi, mintha vásárolt volna magának egy nőt és egy gyereket, akik az anyagi jólétért cserébe azt csinálnak, amit Balázs mond.

Egy párkapcsolat nem elvárásokra, kötelességek teljesítésére épül, hanem a szeretetre, amit nem lehet erőszakkal kikövetelni. A szeretet nem uralkodik a másik felett, hanem inkább feltétel nélkül azt adja, amire a másiknak szüksége van.

 

NEM FIGYELSZ RÁM

Vivien és Máté kapcsolata jól indult, igazi álompárnak tartották őket a környezetükben. Szinte mindenki irigyelte ezt a fiatal, helyes párt. Ám a háttérben zajló eseményeket kevesen látták. Vivien egy nap azt mondta Máténak, hogy elege van, mert a férje nem figyel rá. Állandóan a munkájával, otthon pedig a számítógépezéssel, videójátékokkal van elfoglalva és alig töltenek közösen időt. Mátét hideg zuhanyként érte, hiszen úgy gondolta, ő mindent megtett a kapcsolatukért. Azért dolgozott, hogy mindenük meglegyen. Vivient hálátlannak nevezte.

Vivien és Máté kapcsolatából hiányzott a kölcsönös odafigyelés. Vivien szerint Máté nem figyelt rá. Úgy gondolta, hogy ha sok pénzt keres, akkor elégedett lesz. Ráadásul a szexet is gyorsan, azonnal akarta. Ezért egyre többször, majd végül teljesen elutasította: „csak erre vagyok jó”?
Máté viszont azt mondta, hogy a kapcsolatuk elején, amikor még figyelmesebb volt, Vivien nem dicsérte meg és úgy érezte, nem tiszteli. Inkább az elégedetlenség és gúnyolódás volt jellemző a kommunikációjára. „Ő az én kis szorgos hangyám, aki begyűjti a jó dolgokat!” Máté nem hangya, hanem férfi akart lenni. Végül a nagy bizonyítási vágyból munkamánia és elhidegülés lett. Egymással szembeni problémáikat viszont sohasem beszélték meg, csak vitatkoztak – más dolgokon.

Egy kapcsolatban nemes vágy az, ha a férfi király akar lenni, de ahhoz, hogy a koronát a fejére tegye a párja, ahhoz meg kell hajolni. A kölcsönös tisztelet, odafigyelés nemtől függetlenül mindenkinek jár. Kérés nélkül, szeretetből.

 

MEGCSALÁS

Szilvia és Ádám házassága romokban hevert. Ádám magába zuhanva érkezett, mert a felesége megcsalta és nem tudott mit kezdeni a helyzettel. Szilvia beleragadt a kapcsolatba.

Mint kiderült, Ádám is félrelépett, nem is egyszer pár évvel ezelőtt. Ugyan véget vetett a szeretői kapcsolatának, ám nem rendezték, és Szilviában feldolgozatlanul maradt. A távolság egyre nagyobb volt kettőjük között, végül Szilvia életében feltűnt valaki, aki megértőbb, kedvesebb és figyelmesebb volt. Lassan egymásba szerettek.

Ez a kapcsolat véget ért, de a férfi számára sok tanulsággal szolgált.
Ádám megtapasztalta, hogy egy férfi sokkal nehezebben viseli a megcsalást, és nehezebben tudja feldolgozni. Valamint el kellett döntenie, hogy többre tartja az alkalmai kapcsolatokat, mint az elköteleződést. Ha az utóbbit választja és ezt felvállalja, akkor nem kerül hasonló helyzetbe.
Amikor egy nő megcsalja a párját, inkább érzelmi alapon történik, ezért könnyebben ragadnak bele az új kapcsolatba. A legtöbb esetben nincs visszaút.

Ha a megcsalást időben kezelik a párok és külső segítséggel (párkapcsolati szakértővel) próbálják meg feldolgozni a kialakult helyzetet, akkor nagyobb esély van arra, hogy együtt maradnak és minőségileg jobb lesz a kapcsolatuk.