PÁRTERÁPIA

Talán ez a te történeted is …

Élt egyszer egy szerzetes, aki minden reggel meditációs sétát tett a környező erdőben. Egy napon, ahogy szokásához híven a sűrű erdő mélyén elmerült gondolataiban és a természet szépségében, hirtelen egy hatalmas tigrist vett észre a közelben.

Tudta, hogy nagyon nagy bajban van, mert a tigris is meglátta őt, ahogy közeledett. A szerzetes menekülőre fogta, de esélye sem volt, mert a tigris hamar leküzdötte a köztük lévő távolságot. Egyetlen lehetőség maradt számára: lemászott a meredek szikla peremén, épp csak elkerülve, hogy a tigris rávesse magát. Egy vékony ágban tudott csak megkapaszkodni, és azon lógva figyelte, ahogy a hatalmas tigris villámló tekintete a magasból rá mered. Félelmetes hangja betöltötte az egész hegyoldalt. Ahogy a szerzetes lenézett a mélybe, hogy arra keresse a menekülőutat, a sziklafal alján egy másik tigrist pillantott meg. Rá várt.

A szerzetes már nehezen bírta tartani magát a vékony kis ágon, a két tigrisnek viszont esze ágában sem volt távozni. Morogva járkáltak fel-alá várva, hogy elkaphassák áldozatukat. A szerzetes ekkor oldalra pillantott, és észrevette, hogy valami apró dolog piroslik a sziklafalon. Egy vadon nőtt eperbokor gyümölcsét pillantotta meg maga mellett. Egyik kezével az ágon lógva a másikkal leszakította az epret, majd szájához emelte, és megette.

Soha életében nem evett még ilyen finom epret…

A párkapcsolatunkban rengeteg dolog történik. A munkahelyi feszültségek ugyanúgy hatnak ránk, mint az, amikor ki tudja miért, bal lábbal ébredünk. Ilyenkor nehéz figyelni egymásra és egy kenyér vásárlása is mosolyszünettel végződhet. “Nem bírod felfogni, hogy…?”
Végül fejfájósan arra érkezünk haza, hogy már nincsenek közös témáink, nem érdekel a másik ügyes-bajos dolga, amúgyis mindig ugyanazt fújja. Unalmas.
A számítógép, a telefon vagy a tv lesz a legjobb társunk. Néha azért még veszekedünk vagy beszólogatunk, ha megzavarjuk egymás kényelmét.

De van, amikor éhes, vad „tigrisek” jönnek, vagyis nehéz élethelyzetekbe kerülünk, és ilyenkor rájövünk, felébredjünk, mennyire tud/na hiányozni a közös reggeli ébredés, a másik közelsége, érintése, hülye kis szavai, szokásai, bolondságai.

 

Eltávolodni, elfutni egymástól nem nehéz, de visszatalálni, és biztonságban „lógni” az utolsó kis vékony ágacskán nehéznek tűnő feladat.

A párterápia, mint utolsó vékony kis ágacska számodra abban segít, hogy
– vedd észre az “epret”, vedd észre azt, aki most távol került tőled és tanulj meg jól bánni vele és jól kezelni a helyzeteket,
– a tigrisektől való félelem, a lehetséges rossz dolgok látomása helyett pedig vállald a kockázatot és add át magad a szeretetnek. Ismerd meg, hogy a párkapcsolatban hogyan követi egymást az egymásért cselekvés és az érzés. Vagyis ne ess abba a hibába, hogy addig nem csinálsz semmit, amíg nem érzed, hogy ezt vagy azt meg kellene tenned.

 

Nyúlj az “eperért”, harapj bele, ízleld meg.

Figyel magadra, úgy, mint eddig még sohasem tetted!

Ne félj az érzéseidtől, a gondolataidtól, ha nem keresed, hanem inkább eltolod magadtól és kerülöd a közelségét. Próbáld meg bátrabban – de nem megalázóan, se nem bántóan – kifejezni az érzéseid. Így hamarabb megtudod, hogyan kerültél – vele együtt – ebbe a mostani helyzetbe, úgymond erre a vékony ágra.

 

Bízom benned és a párkapcsolatodban, a közös munkánk sikerében!
Ha nem szeretnél tovább várni, vedd fel velem a kapcsolatot, akár mo

Tanácsadás, konzultáció

image_03

… ha úgy érzed, hogy ez egy olyan helyzet, ahol jó lenne beszélgetni arról, ami most történik veled.

top01

… megoldatlan konfliktusok, eltávolodás, elhidegülés, bizalomvesztés, kommunikációs problémák

Semmihez nem hasonlítható helyzet, amelyben minden nap egy kicsit meghalsz, majd feltámadsz…

Az iránymutatása, a problémánkhoz kapcsolódó, pontosan feltett kérdéseire adott válaszaink arra hívták fel a figyelmünket, hogy a házasságunkban mi ketten vagyunk a legfontosabbak. Mi erről felejtkeztünk el. Az Ön segítségével, tudásával újra fel tudtuk fedezni, hogy miért választottuk egymást, miért szerettünk élni ebben a házasságban. A kérdés ma már nem kérdés, tudjuk, hogy mit szeretünk a másikban és miért vele akarunk kapcsolatban lenni. A hármasban folytatott beszélgetések következményeként változtunk, változtattunk a kapcsolatunkon, és a változást mindketten el is fogadtuk. Ez a változás jó! Hiszen enélkül most mi nem lennénk együtt! Kifejezetten örülünk mindketten, hogy megtaláltuk Önt, és az Ön segítségével tovább folytatjuk a közös életünket! Igazán hálásak vagyunk ezért! Köszönjük."
Zsuzsanna és Zoltán

konyvborito_01
MEGJELENT!

Aranyos Zsolt:
Szabadon szeretni

mihalec, szandi, varga miki

Olvasd el Dr. Mihalec Gábor páterapeuta, Dr. Kondorné Orosz Ágnes klinikai szakpszichológus, Szandi és Varga Miklós előadóművészek véleményét a könyvről