Pénz és hatalom a párkapcsolatban

Emlékszel azokra a mesékre, ahol a megszerezhető vagyonnal teszik próbára a férfi és női szereplőket?

A nyolcvanas években kedvenc filmsorozatom a Tarzan volt. Ugyan fekete-fehérben nézte a család, de így is szerettük Johnny Weissmüller-t. Az egyik részben amikor a kapzsi földesúr megkaparintotta a mesés vagyont, elkezdett süllyedni a lába alatt a talaj. Tarzan kinyújtotta felé a kezét, de ő inkább a biztos halált választotta, kezében arannyal és aranybottal.

Sok pártól hallottam már, hogy jobban tudnak vásárolni, mint őszintén beszélgetni egymással. Amikor arra kerül a sor, hogy valami konkrét dolgot megbeszéljenek, akkor a legtöbb esetben a partnerük gyorsan rövidre zárja.

A tartalmas beszélgetés egyik oka az őszinteség hiánya. Amikor valaki titkol valamit, és attól fél, hogy kiderül, vagy a másik megsejti, inkább marad egy felszínes kapcsolatban.

A tartalmatlan, unalmas párkapcsolat ellensúlyozására “kiváló” eszköz lehet tehát a pénz. Férfiak és nők, akik nem foglalkoznak a párjuk lelkivilágával, érzéseivel, de úgy alapvetően velük, sokkal könnyebben szabadulnak meg nagyobb összegektől. Amíg a partnerüknek elég a pénz költése ahhoz, hogy csendben maradjon, addig nincs baj. Addig is nyugton van, és ő azt csinálhat, amit akar – gondolja.

A másik véglet, az ún. akinél a pénz, annál az irányítás. Cserébe a partnerének minden kénye-kedvét teljesítenie kell. Önálló véleménye alig vagy egyáltalán nincs, nem is lehet. Végül csodálkoznak, amikor rövid időn belül tipikus férfi és nőgyógyászati betegségek kopogtatnak az elnyomott, kizsákmányolt érzelmek ajtaján. „Helló! Nem szeretnéd többre értékelni magad annál, mint amire használnak?”

Amikor a pénz nem csak egy használati tárgy marad, hanem hatalmi eszközzé válik a párkapcsolatban, akkor komoly vita alakul ki, hogy ki kezelje, kinél legyen a nagyobb összeg vagy akár minden forint (euro, stb), és kinek az akarata érvényesüljön. A legjobb pénzkezelési módszerek, technikák sem tudnak érvényesülni ott, ahol eleve nincs meg a kölcsönös bizalom. Ahol nincs bizalom, ott számítás van. Valaki valamit akar a másiktól, de semmi több. Persze ennek az ellenkezőjét állítja, de láthatóan nem igaz! Ez lehet pl. a saját szexuális vágyainak a kielégítése a másik által, közös élmények habzsolása, üzleti érdekek, stb. Széles a skála. Aranymondás egy ilyen kapcsolatban: „rossz dolgokról ne beszéljünk, csak a jókról”, “ez lényegtelen, hagyjuk”, valamint „a papír nem számít, nem attól leszünk boldogok”!

Ebben a hatalmi helyzetben nem számít a másik érzelmi és anyagi biztonsága, hogy mi lesz vele, ha ott hagyja, ha kihűl a szerelem, vagy az élet véget ér. Egy a fontos: feleljen meg az elvárásoknak, ha nem, akkor mehet Isten hírével!

Érték mindig az, amit annak tartunk! Értékeljük többre magunkat annál, mint hogy használjunk másokat vagy használni engedjük magunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ugrás az oldal tetejére